Csipkedd magad, hogy a kutyádat ne csípjék!

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a szívférgességgel diagnosztizált házi kedvencek száma Magyarországon. A szúnyogcsípés révén terjedő agresszív betegség megelőzése érdekében április 1-től közös figyelemfelhívó kampányt indít a Ceva és az enkedvencem.hu, amelyhez országszerte több tucat állatorvosi rendelő is csatlakozott – tudatos gazdiként rád is számítunk a kór elleni küzdelemben.

Többet akarok tudni
a betegségről

Mesélj
a kampányról!

Egyetlen csípés is halálos fenyegetést jelenthet

A késő tavaszi, kora nyári csapadékos időjárás hatására évről évre rengeteg szúnyog lepi el az utcákat, parkokat, kerteket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a sok eső, a megáradt folyók és a – globális éghajlatváltozástól egyre melegebb – idő miatt egyre több helyen számíthatunk a szúnyogok támadásaira.

A szúnyoginvázió komoly kihívást jelent a tudatos gazdiknak, hiszen 2009-ben Magyarországon is megjelent a korábban a mediterrán térségben pusztító szívférgesség, amely a kutyákra nézve életveszélyes lehet.

Az apró csípés következményeként akár egy 15-30 centiméter hosszúságú parazita is kifejlődhet, amely a 6-7 hónappal a csípést követően szaporodni kezd. A lárvák a tüdő nagy ereibe jutva keringési zavart, légzőszervi panaszokat, vagy akár halált is okozhatnak. A betegség a szúnyogok révén más állatokra (kutyákra, macskákra, görényekre), sőt, emberekre is átterjedhet, bár az emberi testben a lárvák nem képesek továbbfejlődni, így ránk nem jelent halálos fenyegetést a betegség.

Késői diagnózis esetén szinte elkerülhetetlen a legrosszabb, de még korai felismeréssel is intenzív, több hetes, nagy kockázattal járó és akár több százezer forintot felemésztő terápiára van szükség a gyógyuláshoz.

A megelőzés a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás, amellyel megvédheted a kutyádat a halálos fenyegetéstől.

Így óvhatod meg kedvencedet a veszélytől

A szívférgesség elleni védelmi rendszer alapja a rendszeres szűrés és a megelőzés:

 • minden év áprilisában el kell végeztetnünk a szükséges szűrővizsgálatokat,
 • és negatív eredmény esetén kora tavasztól késő őszig megelőző kezelést kell folytatnunk

A szűrést speciális vérvizsgálattal, gyorstesztek segítségével végzik az állatorvosok. A Knott teszt a szívféreg lárváinak jelenlétét mutatja ki, az ELISA teszt pozitivitása pedig kifejlett szívféreg nőstény jelenlétére utal kutyánk testében. Pozitív eredmény esetén további vizsgálatok elvégzését követően indul a kezelés, ám a negatív eredmény kézhezvétele után sem ülhetünk ölbe tett kézzel. Fontos, hogy akkor is szükséges az évenkénti szűrés, ha egyébként előírás szerinti megelőző programot alkalmazunk.

A szívférgesség ellen ugyanis a teljes szúnyogszezonban, átlagosan májustól októberig folyamatosan védekeznünk kell. A megelőzés 2 pilléren nyugszik, ez az ún. Kettős Védelem (Double Defense™):

 • folyamatosan kell adagolni egy ún. mikrofilaricid készítményt,
 • és szintén folyamatosan javasolt alkalmazni egy a szúnyogrepellenst

A mikrofilaricid készítmények a szervezetbe már bekerült és ott fejlődő szívféreglárvákat pusztítja el. Vannak tabletták és csepegtető oldatok, a hangsúly a folyamatos alkalmazáson van. A szúnyogrepellensek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását.

A Ceva által kifejlesztett Vectra® 3D innovatív rácsepegtető oldat:

 • táplálkozásellenes (repellens) hatású, így véd a szúnyogok csípése ellen
 • és emellett elpusztítja a szúnyogokat

A Vectra® 3D a szúnyogok mellett a bolhákat, kullancsokat, lepkeszúnyogokat és a szuronyos istállólegyeket sem kíméli. A Vectra® 3D alkalmazásával 1 hónapig biztosíthatunk csípés elleni védelmet kedvencünknek.

Ha ezt a két egyszerű lépést (évenkénti egy szűrővizsgálat, folyamatos és hatékony megelőzés) betartjuk, akkor élete végéig megóvhatjuk kedvencünket a halálos fenyegetéstől.

Az enkedvencem.hu és a Ceva szívférgesség elleni programjához csatlakozó tudatos gazdikat pedig mindezért meg is jutalmazzuk.

Csipkedd magad – így jutalmazzuk a tudatos gazdikat

A szívférgesség elleni hatékony védekezés érdekében április 1-től országos kampányt indítunk. A kampány célja, hogy minél több gazdit tájékoztassunk a veszélyes betegségről, a megelőzési lehetőségekről, a szűrővizsgálatok és a védekezés fontosságáról.

A kampány indulásáig hátralévő idő:

 • nap
 • óra
 • perc
 • mp

A kampányban nemcsak hasznos, a szívférgességről szóló, szakemberek által ellenőrzött tartalmakat juttatunk el a hazai kutyás közösséghez, hanem szeretnék ösztönözni is a gazdikat arra, hogy gondoskodjanak kedvencük védelméről.

Éppen ezért azokat a tudatos gazdikat, akik:

 • április 1. után felkeresik állatorvosukat,
 • elvégeztetik a szükséges szűrővizsgálatot (Knott teszt és ELISA teszt),
 • és megvásárolnak egy doboz Vectra® 3D készítményt,

megajándékozunk egy egyedi tervezésű, a kutyABC Facebook-oldal közössége által kiválasztott, limitált példányszámban elérhető vászontáskával.

Tavasszal minden tudatos gazdi ilyen táskával fog járni bevásárolni, kirándulni vagy éppen kutyát sétáltatni. Minél több táskával találkozunk az országban április 1. után, annál sikeresebben vettük fel a harcot a szívférgesség ellen.

A Ceva és az enkedvencem.hu közös figyelemfelhívó kampányában országszerte több tucat állatorvosi rendelő vesz részt. Nézd meg a térképen, hogy melyik a lakóhelyedhez legközelebb eső rendelő és a vizsgálat elvégzése, valamint a Vectra® 3D megvásárlása után kérd a táskát:

Csatlakozz a tudatos gazdik közösségéhez

A szívférgesség elleni védekezés közös ügyünk. Az a célunk, hogy ne csak kampányszerűen, hanem egész évben folyamatosan informáljuk a gazdikat a betegséggel szembeni hatékony védekezés formáiról, a legújabb diagnosztikai eljárásokról, szűrővizsgálatokról és a szívférgesség terjedéséről.

Ezért hoztuk létre a „Stop Szívféreg” csoportot, ahol minden tudatos gazdi csatlakozására számítunk. A csoportban a kampányban résztvevő állatorvosok, a Ceva szakemberei és az enekedvencem.hu szakértő szerzői is jelen lesznek, így te is hiteles forrásból értesülhetsz a szívférgesség elleni küzdelemről, a betegséggel és a megelőzéssel kapcsolatos információkról.

Fertőzött településen élsz? Ellenőrizd a Szívféreg Térképen

További cikkek