Csipkedd magad, hogy a kutyádat ne csípjék!

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a szívférgességgel diagnosztizált házi kedvencek száma Magyarországon. A szúnyogcsípés révén terjedő agresszív betegség megelőzése érdekében június 1-től közös figyelemfelhívó kampányt indít a Ceva és az enkedvencem.hu, amelyhez országszerte több tucat állatorvosi rendelő is csatlakozott – tudatos gazdiként rád is számítunk a kór elleni küzdelemben.

Többet akarok tudni
a betegségről

Mesélj
a kampányról!

Egyetlen csípés is halálos fenyegetést jelenthet

A késő tavaszi, kora nyári csapadékos időjárás hatására évről évre rengeteg szúnyog lepi el az utcákat, parkokat, kerteket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a sok eső, a megáradt folyók és a – globális éghajlatváltozástól egyre melegebb – idő miatt egyre több helyen számíthatunk a szúnyogok támadásaira.

A szúnyoginvázió komoly kihívást jelent a tudatos gazdiknak, hiszen 2009-ben Magyarországon is megjelent a korábban a mediterrán térségben pusztító szívférgesség, amely a kutyákra nézve életveszélyes lehet.

Az apró csípés következményeként akár egy 15-30 centiméter hosszúságú parazita is kifejlődhet, amely a 6-7 hónappal a csípést követően szaporodni kezd. A lárvák a tüdő nagy ereibe jutva keringési zavart, légzőszervi panaszokat, vagy akár halált is okozhatnak. A betegség a szúnyogok révén más állatokra (kutyákra, macskákra, görényekre), sőt, emberekre is átterjedhet, bár az emberi testben a lárvák nem képesek továbbfejlődni, így ránk nem jelent halálos fenyegetést a betegség.

Késői diagnózis esetén szinte elkerülhetetlen a legrosszabb, de még korai felismeréssel is intenzív, több hetes, nagy kockázattal járó és akár több százezer forintot felemésztő terápiára van szükség a gyógyuláshoz.

A megelőzés a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás, amellyel megvédheted a kutyádat a halálos fenyegetéstől.

Így óvhatod meg kedvencedet a veszélytől

A szívférgesség elleni védelmi rendszer alapja a rendszeres szűrés és a megelőzés:

 • minden év áprilisában el kell végeztetnünk a szükséges szűrővizsgálatokat,
 • és negatív eredmény esetén kora tavasztól késő őszig megelőző kezelést kell folytatnunk

A szűrést speciális vérvizsgálattal, gyorstesztek segítségével végzik az állatorvosok. A Knott teszt a szívféreg lárváinak jelenlétét mutatja ki, az ELISA teszt pozitivitása pedig kifejlett szívféreg nőstény jelenlétére utal kutyánk testében. Pozitív eredmény esetén további vizsgálatok elvégzését követően indul a kezelés, ám a negatív eredmény kézhezvétele után sem ülhetünk ölbe tett kézzel. Fontos, hogy akkor is szükséges az évenkénti szűrés, ha egyébként előírás szerinti megelőző programot alkalmazunk.

A szívférgesség ellen ugyanis a teljes szúnyogszezonban, átlagosan májustól októberig folyamatosan védekeznünk kell. A megelőzés 2 pilléren nyugszik, ez az ún. Kettős Védelem (Double Defense™):

 • folyamatosan kell adagolni egy ún. mikrofilaricid készítményt,
 • és szintén folyamatosan javasolt alkalmazni egy a szúnyogrepellenst

A mikrofilaricid készítmények a szervezetbe már bekerült és ott fejlődő szívféreglárvákat pusztítja el. Vannak tabletták és csepegtető oldatok, a hangsúly a folyamatos alkalmazáson van. A szúnyogrepellensek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását.

A Ceva által kifejlesztett Vectra® 3D innovatív rácsepegtető oldat:

 • táplálkozásellenes (repellens) hatású, így véd a szúnyogok csípése ellen
 • és emellett elpusztítja a szúnyogokat

A Vectra® 3D a szúnyogok mellett a bolhákat, kullancsokat, lepkeszúnyogokat és a szuronyos istállólegyeket sem kíméli. A Vectra® 3D alkalmazásával 1 hónapig biztosíthatunk csípés elleni védelmet kedvencünknek.

Ha ezt a két egyszerű lépést (évenkénti egy szűrővizsgálat, folyamatos és hatékony megelőzés) betartjuk, akkor élete végéig megóvhatjuk kedvencünket a halálos fenyegetéstől.

Az enkedvencem.hu és a Ceva szívférgesség elleni programjához csatlakozó tudatos gazdikat pedig mindezért meg is jutalmazzuk.

Csipkedd magad – így jutalmazzuk a tudatos gazdikat

A szívférgesség elleni hatékony védekezés érdekében június 1-től országos kampányt indítunk. A kampány célja, hogy minél több gazdit tájékoztassunk a veszélyes betegségről, a megelőzési lehetőségekről, a szűrővizsgálatok és a védekezés fontosságáról.

A kampány indulásáig hátralévő idő:

 • nap
 • óra
 • perc
 • mp

A kampányban nemcsak hasznos, a szívférgességről szóló, szakemberek által ellenőrzött tartalmakat juttatunk el a hazai kutyás közösséghez, hanem szeretnék ösztönözni is a gazdikat arra, hogy gondoskodjanak kedvencük védelméről.

Éppen ezért azokat a tudatos gazdikat, akik:

 • június 1. után felkeresik állatorvosukat,
 • elvégeztetik a szükséges szűrővizsgálatot (Knott teszt és ELISA teszt),
 • és megvásárolnak egy doboz Vectra® 3D készítményt,

megajándékozunk egy egyedi tervezésű, a kutyABC Facebook-oldal közössége által kiválasztott, limitált példányszámban elérhető vászontáskával. Figyelem, a táskák száma korlátozott, a készlet erejéig!

Nyáron minden tudatos gazdi ilyen táskával fog járni bevásárolni, kirándulni vagy éppen kutyát sétáltatni. Minél több táskával találkozunk az országban június 1. után, annál sikeresebben vettük fel a harcot a szívférgesség ellen.

A Ceva és az enkedvencem.hu közös figyelemfelhívó kampányában országszerte több tucat állatorvosi rendelő vesz részt. Nézd meg az alábbi listában, hogy melyik a lakóhelyedhez legközelebb eső rendelő és a vizsgálat elvégzése, valamint a Vectra® 3D megvásárlása után kérd a táskát:

Csatlakozz a tudatos gazdik közösségéhez

A szívférgesség elleni védekezés közös ügyünk. Az a célunk, hogy ne csak kampányszerűen, hanem egész évben folyamatosan informáljuk a gazdikat a betegséggel szembeni hatékony védekezés formáiról, a legújabb diagnosztikai eljárásokról, szűrővizsgálatokról és a szívférgesség terjedéséről.

Ezért hoztuk létre a „Stop Szívféreg” csoportot, ahol minden tudatos gazdi csatlakozására számítunk. A csoportban a kampányban résztvevő állatorvosok, a Ceva szakemberei és az enekedvencem.hu szakértő szerzői is jelen lesznek, így te is hiteles forrásból értesülhetsz a szívférgesség elleni küzdelemről, a betegséggel és a megelőzéssel kapcsolatos információkról.

Fertőzött településen élsz? Ellenőrizd a Szívféreg Térképen

További cikkek