7 tipp, ha túráznál a kutyáddal

A túrázás a te és a kutyád számára is tökéletes kikapcsolódást nyújthat szinte egész évben. Szerencsések vagyunk, ugyanis az országban számos kitűnő túraösvényt találunk, ám a kirándulás megtervezése nem csak a megfelelő útvonal kiválasztásából áll. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy biztosan jól süljön el a kirándulás a kedvenceddel. 

1. Állóképesség 

Ha rendszeresen sportolsz, akkor is érdemes megfontolni, hogy milyen útvonalat választasz, hiszen a jó kondi ellenére is érhetnek meglepetések egy-egy szakaszon, ahol olyan készségekre lehet szükség, amelyet a hétköznapi mozgásaid során nem gyakorolsz! Ha keveset vagy egyáltalán nem sportolsz, érdemes egy könnyedebb túrával kezdeni, hiszen sérülés esetén mindketten bajba kerülhettek a kutyáddal. Az ő esetében is sokat számít az egészségi állapot, illetve az életkor. Ízületi bántalmakkal, légzési nehézségekkel nem érdemes nekivágnotok a vadonnak, de túlsúly esetén is körültekintően kell útvonalat választanod! Kistestű kutyával pedig nem érdemes túl hosszúra nyújtani a kirándulást. Ha nem vagy biztos benne, hogy kedvenced alkalmas-e a túrázásra, kérd ki az állatorvosod véleményét!

2. Útvonal 

A túraútvonal megtervezésekor ne csak a természeti adottságokat és a kilátást vedd figyelembe! Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a látványossághoz vezető út nem alkalmas arra, hogy a kutyáddal menj rajta végig, ezért érdemes feltérképezned a különböző útvonalakat például a Természetjáró segítségével, ahol részletes túraajánlókat is találsz. Ha megvan a megfelelő útvonal, járj utána, hogy az adott időszakban szabad-e a kutyát vinni a területre, ugyanis vadászidény vagy rókavakcinázás ideje alatt korlátozásokba ütközhetsz!

3. Időjárás 

Indulás előtt nézd meg az adott napra vonatkozó időjárás-előrejelzést! Egy-egy zápor így is keresztülhúzhatja a számításaid, de semmiképp se induljatok útnak, ha az előrejelzés vihart jósol, hiszen egy-egy eső után a túrautak járhatatlanná válhatnak, de veszélyt jelenthetnek a szélben letörő faágak és a vízmosások által elmozdított kövek, sziklák is! Nagy forróságban sem érdemes túrázni, hiszen fennáll a hőguta veszélye, télen pedig a hó és a jég okozhat nehézségeket.

4. Póráz 

Bár sokan éppen azért mennek erdőbe sétálni a kutyájukkal, hogy végre szabadon engedjék, nem érdemes póráz nélkül útnak indulnotok, főleg ha a kutyád hajlamos arra, hogy elcsámborogjon és nem hallgat azonnal a visszahívásodra. Fontos, hogy ne zavarjátok a helyi vadvilágot, ezért a póráz abban az esetben is javasolt, ha a kutyád jól nevelt, hiszen könnyen előfordulhat olyan helyzet, amire nem számítasz, például kiugrik a bokorból egy őz, a kutyád pedig ellenállhatatlan vágyat érez, hogy üldözni kezdje, vagy szaglászás közben számára veszélyes, mérgező dolgot talál, például rég elhullott állat tetemét, más állat ürülékét vagy rókavakcinát tartalmazó csomagot, toxikus gombát, növényt. A többi túrázóra is tekintettel kell lenned, hiszen vannak, akik tartanak a szabadon engedett kutyáktól!

5. Ellátmány 

Érdemes ügyelni arra, hogy ne pakold túl a hátizsákod, hiszen a nehéz csomag csak hátráltatna a mozgásban, de legalább egy napra elég vizet és élelmet érdemes bekészítened a saját és kutyád számára is. Ha úgy ítéled meg, hogy nem bírsz el elegendő mennyiségű vizet, törekedj arra, hogy olyan útvonalat válassz, amely több ivóvíz minőségű forrást is érint!

6. Ürülék 

A természetben való séták egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell felszednünk a kutyánk után az ürüléket. Vagy mégis? Egy kutatás szerint a kutyák által hátrahagyott ürülék káros hatást gyakorolhat az adott terület növényzetére, a benne található kórokozók pedig a vadállományt veszélyeztethetik, ezért sajnos a túrázás során is be kell gyűjtened a kutyakakit, hogy a megfelelő helyen dobhasd ki!

7. Élősködők 

Az enyhe időjárás miatt sajnos egész évben készülnöd kell a különböző paraziták elleni védelemre, amelyek súlyos betegségeket terjeszthetnek. A kutyád esetében érdemes olyan szert választanod, amely már a vérszívást is megakadályozza, illetve több élősködő ellen is véd. A VECTRA® 3D például jó választás lehet, hiszen kullancsokkal, bolhákkal, igazi és lepkeszúnyogokkal, illetve szuronyos istállólegyekkel szemben is hatásos. 

A fentieken kívül érdemes ellenőrizned, hogy a kutyád mikrochipje az aktuális információkat tartalmazza-e rólad arra az esetre, ha valahogy mégis elszakadnátok egymástól útközben. A fenti tanácsokat megfogadva pedig biztos lehetsz benne, hogy a kirándulás biztonságos mederben, a természetet tiszteletben tartva zajlik majd.

Forrás: YouTube 

 

2024. március 21.

Kapcsolódó termékek

További termékek