Ideje felvenni a harcot a szívférgességért felelős paraziták ellen!

A szívférgesség elleni védekezés legfontosabb eleme, hogy felvegyük a harcot a betegséghez köthető parazitákkal. Erre szolgál az úgynevezett Kettős Védelem, amelynek lényege a következőképp foglalható össze.

Mit takar a Double Defense™ avagy Kettős Védelem?

A Double Defense™ angol kifejezés magyarul Kettős Védelmet jelent. Azt jelenti, hogy párhuzamosan két parazita ellen védjük a kutyát: egyrészt maga a szívféreg (Dirofilaria immitis) ellen, másrészt pedig a szívféreg köztigazdájaként fontos másik parazita, a vért szívó csípőszúnyogfajok (pl. Culex spp., Aedes spp.) ellen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kutya a szúnyogszezon teljes ideje alatt + 1 hónap (praktikusan áprilistól novemberig) havi rendszerességgel kap egy makrociklikus laktont (pl. moxidektin cseppet, milbemicin oxim tablettát vagy szelamektin cseppet), plusz egy a csípőszúnyogok vérszívását megelőző (repellens hatású) és egyúttal a szúnyogokat gyorsan elpusztítani képes (inszekticid) készítményt, pl. Vectra® 3D innovatív spot-ont.

A szakértő véleménye a kutyák szívférgességéről

Dr. Vörös Károlyt, az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi tanárát kérdezték a kutyák szívférgességének lényeges vonatkozásairól. Professzor Úr évek óta foglalkozik fertőzött kutyák vizsgálatával és sikeres gyógykezelésével, továbbá társszerzője a magyar állatorvosok számára irányt mutató szakcikknek, amely egyértelműen meghatározza a különböző stádiumok esetén javasolt diagnosztikai és terápiás teendőket.  A vele készített 2017-es interjú még mindig aktuális. Legutóbbi beszélgetésünkkor (2020. február 17-én, a szerk.) mindössze annyi kiegészítést tett, hogy a Double Defence™ kezelést inkább márciustól novemberig, vagy akár egész évben érdemes végezni olyan hazai területeken, ahol a szívférgesség gyakorinak számít.

Ha további kérdéseid lennének a szívférgességgel kapcsolatban, akkor csatlakozz a Stop Szívféreg Facebook közösségünkhöz, illetve írj nekünk üzenetet a kutyABC Facebook-oldalra!

2020. június 16.

Kapcsolódó termékek

További termékek