Készítsd fel kutyádat a tavasz veszélyeire

A hosszú, hideg napok után igazi felüdülés a tavaszi jó idő, ám ennek nemcsak mi örülünk, hanem sajnos a kutyákra nézve ártalmas élősködők is, amik ilyenkor kezdik meg „áldásos” tevékenységüket. Az apróbb kellemetlenségeken túl a paraziták igen komoly betegségeket is terjeszthetnek, ezért fontos, hogy még időben felkészítsd kedvenced a rá leselkedő veszélyekre. Ha szeretnéd megismerni a leggyakoribb élősködőket és a védekezés leghatékonyabb módszereit, olvass tovább!

1. Kullancsok

Bizonyára nem kell bemutatni a magukat vérszívással fenntartó parazitákat, amik bizony már tavasszal veszélyt jelenthetnek kedvencedre a szabadban való séta vagy játék során. A kifejlett nőstények ugyan több vért képesek magukba szívni, de a kifejlett hímek, sőt még a lárvák és a nymphák is vérrel táplálkoznak. Kellemetlen csípésüknél sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy különböző fertőzéseket terjeszthetnek, mint például a Lyme borreliosis, a Q-láz, kullancsencephalitis, babesiosis, ehrlichiosis vagy a rickettsiosis. Ha kullancsot veszel észre kedvenced testén, azonnal távolítsd el!

2. Szúnyogok

Ha beköszönt a jó idő a szúnyogok is támadnak, amit nemcsak mi, emberek érzünk meg, de a kutyák is. A fő szúnyogszezon általában májusban kezdődik, de már most, áprilisban, sőt még novemberben is találkozhatsz velük, a nőstények pedig akár át is telelhetnek. Mindannyian tudjuk, hogy milyen kellemetlen a szúnyogcsípés, de ahogy a kullancsoknál, itt sem ez jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis a szúnyogok igen komoly, akár halálos betegségek kórokozóit is „fecskendezhetik” kedvenceinkbe. Ilyen a szívférgesség, a nyugat nílusi láz vagy a bőrférgesség. Utóbbiak közül a szívférgesség terjedése drámaian felgyorsult Magyarországon, ami akár életeket is követelhet, ezért a szúnyogokat tényleg komolyan kell vennünk!

3. Bolhák

A kullancsokhoz és a szúnyogokhoz hasonlóan a bolhák is vérrel táplálkoznak. Csípésük kellemetlen, viszket, ráadásul bizonyos egyedekben heves, allergiás reakciókat is okozhat, de olyan betegségeket is terjeszthet, mint a macskakarmolási betegség vagy a dipylidiosis, melyek zoonózisok, azaz az emberben is problémát okozhatnak. A bolhákkal az egyik legnagyobb probléma az, hogy igen gyorsan szaporodnak, és egész évben veszélyt jelentenek kedvenceinkre, de a kullancsoktól eltérően csak a kifejlett példányok táplálkoznak vérrel. Mivel alig vagy egyáltalán nem is láthatók, érdemes elvégezned a nedves papír próbát, mellyel könnyen megállapítható az élősködők jelenléte. Fésüld meg alaposan kedvencedet és a lepotyogó törmeléket, szennyeződést tedd egy nedves papírtörlőre. A bolhaürülékből kioldódó vér miatt a zsebkendő elszíneződik.

4. Megoldás

Habár élősködőből a fentieken kívül még több is létezik, az ellenük való védekezésre viszont már vannak olyan megoldások, melyek a legtöbbjük ellen egyszerre hatásosak. Ilyenek a szájon át adható tabletták, a nyakörvek vagy a csepegtetős, ún. spot-on készítmények, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választasz közülük. Fontos, hogy a termék repellens, azaz táplálkozás megelőző hatású legyen, hiszen csak így tudod megakadályozni, hogy a kedvencedre támadó kullancs, bolha vagy szúnyog vért szívjon. Az ilyen készítmények kontakt hatásúak, azaz szükséges, hogy a parazita a testfelületén keresztül érintkezzen a hatóanyaggal. Ilyen repellens hatású készítmény a Vectra® 3D. Értelemszerűen, a szisztémásan ható, pl. tablettás készítmények nem lehetnek repellensek, hiszen esetükben az élősködő vérszívás útján veszi fel a hatóanyagot. A számtalan cseppentős készítmény között viszont van néhány repellens hatású. Vásárlás előtt érdemes egyeztetned állatorvosoddal, aki akár receptre kapható, igazán hatékony készítményt is felírhat.

20170328_enkedvencem_tavaszi_felkészülés_cikk

2019. március 5.

Kapcsolódó termékek

További termékek