Csapj szét a szúnyogok között!

Mindenkinek megkeserítik időnként az életét az igazi vagy csípőszúnyogok… A nyári kora esték és a vízpart gondolatához agyunkban gyorsan kapcsolódik a bosszantó zümmögés és az őrült vakarózás emléke, pedig a viszketésen kívül komoly, sőt, kedvencünk számára akár halálos betegségek is társulhatnak a szúnyogcsípéshez. A nőstény szúnyogok vérszívás közben ugyanis olyan hívatlan látogatókat fecskendeznek kutyánkba (vagy belénk), mint a szívféreg, a bőrféreg lárvái vagy a nyugat nílusi láz vírusa.

Európa minden országában és Magyarország teljes területén élnek igazi szúnyogok. A szúnyogszezon elvileg májusban kezdődik és nyár végéig tart, ugyanakkor a szúnyog nem ritka vendég már áprilisban és még novemberben is, sőt a nőstények akár át is telelhetnek. Szaporodásukhoz állóvíz kell, így a természetes vizeken kívül a kerti dísztavak jelentenek príma életteret a számukra. Érdekes, hogy csak a nőstény szúnyogok szívnak vért, a hímek virágok nektárjával táplálkoznak. Leginkább azon testrészeket keresi fel, ahol a bőr vékony és könnyen hozzáférhető: a hasat, a pofatájékot, a füleket. Csípésük viszkethet, ezért a kutyák vakarózhatnak, harapdálhatják magukat. Akár allergiás reakció is kialakulhat, amely másodlagos fertőzésekhez vezethet.

szunyog_cikk

Az, hogy egy egyed kb. 3 hetes élete során több gazdából is szívhat vért, ideális vektorrá, azaz kórokozó közvetítővé teszi a szúnyogot. Gondolj csak bele, hogy mindenki számára evidens az egyszer használatos tű használata a vérvétel során, ugyanakkor a szúnyog gátlástalanul csíp embert, kutyát, macskát, madarat, tetszőleges sorrendben. A szívféreg (Dirofilaria immitis) vagy a bőrféreg (Dirofilaria repens) fertőző lárvája a szúnyog segítségével talál új gazdára, amelyet súlyosan megbetegíthet. A szívférgesség egy olyan, akár halálos kimenetelű betegség, amelynek magyarországi terjedése hihetetlen mértékben felgyorsult az utóbbi 2-3 évben. Sok gazdi még mindig azt hiszi, hogy csak médiumok keltette hisztériáról van szó, de sajnos nem.

Elsősorban pont a szívférgesség miatt lényeges a szúnyogok elleni védekezés. Érdemes olyan készítményt választani, amely repellens hatású, vagyis képes megakadályozni, hogy vért szívjanak.  Az élősködőnek mindenképp érintkezésbe kell kerülnie a kutya szőrével, hogy a testfelszínén keresztül felszívódhasson a készítmény hatóanyaga.  Az a tény tehát, hogy egy szúnyog ráröppen a kutyádra, még nem jelenti azt, hogy a szer nem hatásos. Érdemes tudni, hogy a forgalomban lévő nyakörvek közül egynek sincs a készítmény összefoglalójában leírt repellens hatása igazi szúnyog ellen, és a rácsepegtető oldatok (spot-onok) között is csak pár van, amely igazolt repellens hatással büszkélkedhet. A Vectra® 3D repellens hatással bír.

Jó megnézni, hogy hány hetes hatást ígérnek az egyes készítmények. Felelősségteljesen gondolkodó gazdiként, tudatosan válassz külső élősködő elleni készítményt kedvenced számára!

A Vectra® 3D-t keresd állatorvosodnál vagy állatorvosi patikákban!

2018. május 25.

Kapcsolódó termékek

További termékek