Hogyan előzhetem meg a szívférgességet?

Legutóbbi cikkünkből kiderült, hogy mi vár a gazdira és kedvencére, ha bebizonyosodik a szívférgességgel való fertőzöttség. A leírtak alapján világos, hogy a betegséget terjesztő élősködők elleni védekezés nemcsak a kutya egészsége miatt létfontosságú, hiszen a kezelések költségei sokszorosan meghaladják a védekezéssel járó kiadásokat, ami egy család számára szintén kulcskérdés. Lássuk tehát, mi a leghatékonyabb módszer, amellyel megvédheted kedvencedet!

A szívférgesség megelőzése egy komplex program, ami legalább akkora fegyelmezettséget kíván, mint a kezelése, ráadásul szó szerint egy életen át. Mivel a biológiában nincs 100%, ezért minden évben, a szúnyogszezon kezdete előtt szűretni kell a kutyát. Igen, minden évben, akkor is, ha az előző évben lelkiismeretesen védekeztél!

A legjobb, ha a Knott-tesztből és az antigén-tesztből álló szűrést áprilisban végezteted el. Negatív eredmény esetén megkezdheted kutyád megelőző kezelését. Jelen klimatikus viszonyok között október végétől áprilisig nem jellemző a szúnyogok jelenléte, ezért az áprilisi negatív eredményt követően november végéig javasolt a védekezés.

Jelen tudásunk szerint a legkomplexebb törődést azzal éred el, ha párhuzamosan védekezel a szívféreg és a fejlődéséhez elengedhetetlen vektor, vagyis a szúnyog ellen. Ez az ún. Kettős Védelem, angolul Double Defense™. Figyelem! Egyik sem helyettesíti a másikat!

A jellemzően havi rendszerességgel adagolandó makrociklikus laktonok (pl. moxidektin, milbecinoxim, szelamektin) a korábbi időszakban bekövetkezett fertőzés eredményeként kialakuló szívféreglárvákat pusztítják el jó hatékonysággal, így biztosítják, hogy kedvenced negatív maradhasson.

A kutya megfertőződését pedig olyan készítmények adagolásával kerülheted el, amelyek megelőzik a szúnyogok vérszívását, azaz repellens hatásúak, továbbá gyorsan el is pusztítják őket, azaz inszekticid hatásúak. Ilyen készítmény pl. a Vectra® 3D spot-on, amely a vérszívó szúnyogokon kívül hatékony bolhák, kullancsok, lepkeszúnyogok és szuronyos istállólégy ellen is, jellemzően 1 hónapos védelmet biztosítva.

Törekedni kell arra, hogy a makrociklikus laktonok és a szúnyogokat távoltartó és elpusztító megelőző kezelés az egész szezonban folyamatos legyen. És ahogy az elején említettük, a következő szezon áprilisában a teszt elvégzésével kell meggyőződni arról, hogy az előző évben kellően eredményesek voltunk-e.

Ha többet szeretnél tudni a szívférgességről, és tudatos gazdiként te is részt vennél a súlyos betegség elleni védekezést és a szűrés fontosságát hangsúlyozó “Csipkedd magad, hogy a kutyádat ne csípjék” elnevezésű kampányban, akkor csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz itt!

2020. április 24.

Kapcsolódó termékek

További termékek