Hallottál már a bolhanyál-allergiáról?

Azt gondolhatnád, hogy a bolhák néhány kellemetlen csípésen kívül nem jelenthetnek problémát a kutyád és cicád számára, ám ez közel sincs így. A kis vérszívók ugyanis vírusokat, baktériumokat és férgeket terjesztenek, ezen kívül pedig súlyos allergiás reakciót válthatnak ki az érzékenyebb házi kedvenceknél. 

Mi az a bolhanyál-allergia? 

A bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás, vagy más néven FAD, gyakori jelenség a kutyák és macskák körében. Amikor egy bolha vérszívásba kezd, nemcsak elvesz a gazdatesttől, de sajnos számos idegen anyagot juttat be a szerencsétlenül járt állat szervezetébe. Ezek között szerepelnek a különböző kórokozók és olyan fehérje természetű vegyületek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az érzékenyebb házi kedvenceknél. 

Az allergiás állatnál egyetlen csípés is egész testre kiterjedő tüneteket (fokozott viszketés, kipirult, gyulladt bőr, szőrhullás, vörös pörkök) okozhat, amelyek megfelelő orvosi kezelés nélkül akár 1-2 hétig is elhúzódhatnak. Nem beszélve a felülfertőződésről és a további csípések okozta veszélyről, amelyek még tovább nyújtják az allergia lefolyását, sőt, súlyosabb tünetekhez vezethetnek. 

Mit lehet tenni ellene? 

Nem érdemes megvárnod, hogy kiderüljön, kedvenced allergiás-e a bolhacsípésre vagy nem. Már csak azért sem, mert ahogy fentebb is említettük, a bolhák súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Éppen ezért a kutyák és macskák esetében is a megelőzés a legfontosabb. Ha már megtörtént a baj, figyelj a fenti tünetekre, és a lehető leghamarabb fordulj állatorvoshoz! 

A macskák esetében hatékony megoldást nyújt a VECTRA® Felis, amely 1 hónapig véd a kifejlett bolháktól, és 3 hónapig a lárváktól. A már jelenlévő bolhák 97%-át elpusztítja 2 órán belül. A kutyák számára a VECTRA® 3D jelenthet megoldást, amely a bolhán kívül még négyféle vérszívó parazita ellen véd, többek között a szívférgességet terjesztő szúnyogok ellen is. 

Ha szeretnél még többet megtudni a VECTRA® termékekről, érdemes ellátogatnod ide, ha pedig jobban megismernéd a bolhákat, érdemes elolvasnod ezt a cikkünket, vagy nézd meg az alábbi videót: 

Forrás: vectrapet.com/hu/ kisallattdoki.hu
2021. augusztus 23.

Kapcsolódó termékek

További termékek