Szúnyogmizéria

Pár hete ismét felkapta a sajtó a hírt, hogy a koreai szúnyog (latin neve: Aedes koreicus) egyedei újabb telet vészeltek át Magyarországon. És ez csak egyetlen faj a sok közül, amely képes a szívférgesség, a bőrférgesség, a nyugat-nílusi láz, vagy bármely más, szúnyogok által általában terjesztett betegség kórokozóját átadni. Jobb, ha hozzászokunk a gondolathoz, hogy egyre gyakrabban kapunk hírt egy-egy új vektor felbukkanásáról és megtelepedéséről kis hazánkban. Az egyetlen dolog, amit tehetünk az, hogy tájékozódunk a védekezés lehetőségeiről. Mert, hogy ezek az új fajok itt maradnak, az biztos, és a régóta itt élők sem tűnnek el!

Sokan vannak azon az állásponton, hogy kutyáinkat a szúnyogcsípéstől megvédeni lehetetlen, hiszen bennünket is ér egy-egy csípés, hiába fújjuk be magunkat riasztó szerekkel, hiszen a biológiában nincs 100%. Valóban nem létezik 100%-os védettség, az viszont korántsem mindegy, hogy mekkora egy adott betegséggel való fertőződés valószínűsége. Ezt viszont nagyon is befolyásolja, hogy mennyire csökkentjük le a szúnyogcsípés esélyét, illetve valószínűségét. Ha hozzátesszük, hogy a vérszívóknak sem minden egyede fertőzött valamilyen kórokozóval, még inkább érthető, hogy miért érdemes törekedni a vérszívás megelőzésére. Logikus, ugye?

A szúnyogok vérszívásának megakadályozására kizárólag olyan készítmények alkalmasak, amely kontakthatásúak. Ez azt jelenti, hogy az élősködő, jelen esetben a szúnyog a testfelületén keresztül veszi fel a hatóanyagot, azaz a hatásnak nem feltétele a vérszívás. Ez alapján a szisztémásan ható készítmények, pl. a manapság oly népszerű tabletták már ki is esnek. (Az más kérdés, hogy a forgalomban lévő tabletták a szálló vérszívókra egyáltalán nem hatnak.) A kontakthatású készítmények között is meg kell találni azokat, amelyek igazoltan repellens hatásúak, azaz képesek megelőzni a szúnyog vérszívását. A Vectra® 3D repellens hatású készítmény.

Innovatív-pipetta-poszter_20180514v2

A Vectra® 3D-t keresd állatorvosodnál vagy állatorvosi patikákban!

2018. május 31.

Kapcsolódó termékek

További termékek