Mi az a szívféreg és mi köze a szúnyoghoz?

A kutyák szívférgességét egy fonalféreg (Dirofilaria immitis) okozza, amely a Magyarországon élő állatok közül megbetegíti a vörös rókát, az aranysakált, a farkast, de a macskát és a görényt is. Már a 17. században leírták, hogy van egy féreg, ami a kutya szívében él, innen ered az elnevezés. Ugyanakkor csak a diagnosztikai eljárások fejlődésével derült ki, hogy a féreg csak nagyon ritkán kerül a szív üregébe, főleg a tüdő nagy vérereiben lakozik. Nagy a baj már, ha az állatorvos a szív ultrahangvizsgálata során szívférget észlel a szív üregeiben.

A féreg közvetett fejlődésű, azaz a teljes kifejlődéshez mindenképpen szüksége van egy vérszívó szúnyogra. Erre a célra gyakorlatilag bármilyen csípőszúnyog megfelel. A csípőszúnyog nősténye a vérszívás során, egy fertőzött kutyából szippantja ki az L1 stádiumú lárvákat, amelyek mikrofilária néven is szokás emlegetni. A szúnyogban, mint köztigazdában 10-14 napig fejlődik a féreg, és végül kialakul a fertőző L3 stádiumú lárva. A következő vérszíváskor a szúnyog továbbadja az L3 lárvát, amely a kutya bőrébe furakodva kezdi meg hosszú, 2 hónapos vándorlását a tüdő nagy artériái felé. A féreg már az érben, a fertőzött szúnyog csípését követően kb. 6-9 hónappal éri el az ivarérettséget, itt szaporodik és kezdi el termelni maga is a mikrofiláriákat. A kifejlett férgek a 15-30 cm hosszúságot is elérhetik, és akár 5-7 évig is életben maradhatnak. Könnyű elképzelni, hogy egy ilyen méretű féregből akár 1-2 példány is mekkora bajt tud csinálni, különösen egy kistermetű, pl. egy yorkshire terrierben…

Ha további kérdéseid lennének a szívférgességgel kapcsolatban, akkor csatlakozz a Stop Szívféreg Facebook közösségünkhöz, illetve írj nekünk üzenetet a kutyABC Facebook-oldalra!

2020. február 14.

Kapcsolódó termékek

További termékek