Mit tehetek, ha fertőzöttnek bizonyul a kutyám?

Ha szívférgességről van szó, akkor a legjobb, ha mindent megteszel a probléma megelőzésének érdekében, ám akkor sem reménytelen a helyzet, ha kedvenced fertőzöttnek bizonyul. Lássuk, hogy mit tesz ilyenkor az állatorvos!

A fertőzöttség megállapítását követően az állatorvos kategorizálja a kutyát, azaz megállapítja, hogy a 4 stádium közül melyikbe tartozik. Arra fel kell készülni, hogy számos kiegészítő vizsgálat elvégzésére lesz szükség: több irányú mellkasröntgenre, szívultrahangra, sok paramétert magában foglaló vérvizsgálatra. Sőt, a vizsgálatokat időről időre meg kell majd ismételni, hogy az állatorvos követhesse a változásokat. Az állatorvosok munkáját szakmai ajánlások segítik a konkrét teendőket illetően. Ezek a szakmai ajánlások kontinens-, illetve országspecifikusak, plusz ezt felülírhatja a kutya társbetegsége, életmódja, illetve a gazda lehetőségei is. Ezért minden esetben a kezelő állatorvos által elmondottak az irányadók.

A gyógykezelés célja a kifejlett szívférgek és fejlődési alakjaik elpusztítása, valamint az általuk okozott kártétel minimalizálása. Az 1. és 2. stádiumba tartozó kutyák szakszerű (!) kezelése rendszerint kedvező kórjóslatú, a 3. és különösen a 4. stádiumba sorolt betegek esetében viszont több veszélyt rejt magában. A fertőzés akár éveken keresztül fennállhat, amely idő során a fertőzött és nem kezelt kutya folyamatos veszélyt jelent kutyatársaira, hiszen a belőle vért szívó szúnyogok további egyedeknek adhatják át a fertőző szívféreglárvákat. Ezért a fertőzött kutya gazdájának a saját kedvencén kívül a többi kutyára is kiterjedő, morális kötelezettségei is vannak!

Különösen a betegség kezdeti stádiumaiban kecsegtethet teljes gyógyulással az ún. komplex terápia. Ez majd egy teljes évet felölelő időszak, amely során meghatározott napokon meghatározott vizsgálatokat és/vagy kezeléseket kell elvégezni. Ennek egyik eleme egy makrociklikus lakton, amely gyógyszercsoportba több hatóanyag is tartozik, pl. moxidektin, milbemicin, szelamektin. Ezek a szívféreglárvák bizonyos stádiumait pusztítják el. A komplex kezelés másik pillére a melarzomin, amely a kifejlett szívférgeket pusztítja el. A szívférgek testében él egy szimbionta baktérium (Wohlbachia), amely nélkülözhetetlen a szívférgek életfolyamataiban. Ezek gyérítésére szokás egy ellene hatékony antibiotikumot, jellemzően doxiciklint adagolni a fertőzött kutyáknak. A terápia többi része a szívférgek közvetlen vagy közvetett kártételeinek kivédésére, valamint a szervezet ellenállóképességének támogatására szolgál. Szokás adni gyomornyálkahyártya-védőt (pl. famotidint), az anafilaxiás sokk kivédésére glükokortikoidot (pl. prednizolont), a trombózisra való hajlam csökkentésére klopridogélt, ezen felül a májműködést és a bélflórát támogató készítményeket. A siker kulcsa az, hogy mindent pontosan akkor és úgy adjunk, ahogy azt az állatorvos a kezelési tervben leírta. A makrociklikus laktonok többségét pl. havonta kell adni és borul az egész program, ha kimarad akár egy adag is.

Egyre inkább elterjedőben van egy minimál invazív sebészi módszer, amely során nagy mennyiségű kifejlett féreg távolítható el a beteg torkolati vénájába bevezetett eszköz segítségével. Megoszlanak a vélemények, hogy az eljárás kiváltja-e a komplex kezelést, az viszont biztos, hogy dr. Péterfia Dalma doktornő kiváló eredményeket ér el.

Általánosságban elmondható, hogy a szívférgesség gyógykezelése egy költséges és hosszadalmas eljárás, amely teljes elkötelezettséget kíván meg a gazdától. Ezért minden esetben a megelőzésre kell törekedni.

Ha többet szeretnél tudni a szívférgességről, és tudatos gazdiként te is részt vennél a súlyos betegség elleni védekezést és a szűrés fontosságát hangsúlyozó “Csipkedd magad, hogy a kutyádat ne csípjék” elnevezésű kampányban, akkor csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz itt!

2020. április 15.

Kapcsolódó termékek

További termékek