Hogyan állapítható meg, hogy szívférges a kutyám?

A szívférgesség elleni leghatékonyabb módszer a megelőzés, amelynek mindig része az évenkénti szűrés. A szűrést a legtöbb állatorvosi rendelőben el tudják végezni, és az alábbi lépésekből áll.

Az általánosan elfogadott protokoll szerint az első lépés a Knott-teszt és legalább egy antigén gyorsteszt. Azért lényeges tudni, hogy a szívféreg kb. 6-9 hónappal a szúnyogcsípést követően éri el az ivarérettséget és kezd maga is mikrofiláriákat termelni, mert a rendelőben használt antigén-tesztek az ivarérett nőstény egy bizonyos antigénjét képesek kimutatni. Az ún. Knott-eljárás során kis mennyiségű vérben, mikroszkóp segítségével keresik a mikrofiláriákat. Ha az állatorvos lát mikrofiláriákat a vérben, még nem tudhatja biztosan, hogy azok szívféreg (D. immitis) vagy bőrféreg (D. repens) lárvák-e. Ennek eldöntésére ún. PCR-vizsgálatot javasolt végezni, amely a szívféreg örökítőanyagát (DNS-ét) kimutatva egyértelműen eldönti a kérdést.

Diagnosztikai nehézséget okozhat, ha a kutya francia szívféreggel (Angiostrongylus vasorum) vagy nyelőcsőféreggel (Spirocerca lupi) fertőzött, mert ilyenkor a gyorsteszt fals pozitív eredményt mutathat. Létezik fals negatív gyorsteszt eredmény is, amikor a kutya a negatív antigén-teszt ellenére is fertőzött. Ilyen esetekben az állatorvos egyéb tünetekből és vizsgálati eredmények alapján állapíthatja meg a betegséget. Az okkult fertőzöttség egy olyan speciális eset, amikor a gyorsteszt pozitív, ugyanakkor mikrofilária nem látható a vérben.

Számos olyan lehetőség van tehát, amikor a fertőzöttség nem teljesen egyértelmű. Ezekben az esetekben, valamint az első antigén-teszt pozitivitása esetén egy másik gyártótól származó antigén-tesztet is elvégez az állatorvos. A kétirányú mellkasröntgen és az echokardiográfia megerősítheti a diagnózist, valamint információval szolgál a kutya életkilátásait illetően.

Ha többet szeretnél tudni a szívférgességről, és tudatos gazdiként te is részt vennél a súlyos betegség elleni védekezést és a szűrés fontosságát hangsúlyozó “Csipkedd magad, hogy a kutyádat ne csípjék” elnevezésű kampányban, akkor csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz itt!

2020. március 27.

Kapcsolódó termékek

További termékek