5 dolog, amivel feldobhatod a cicád napját

A macskák hangulatára több tényező is befolyással van. A környezetében uralkodó körülmények, így például az egy háztartásban élő macskák száma vagy a vendégek gyakorisága is döntő hatással bír kedvenceink lelki állapotára. A cicák nyugalmát már egy új bútor is képes megbolygatni, a kintről beszűrődő vagy a hétköznapi, ám annál veszélyesebb zajokról már nem is beszélve. Az imént felsoroltak mellett természetesen te magad is befolyásolhatod kedvenced hangulatát az alábbi öt egyszerű tanács megfogadásával.

1. Játssz egy nagyot a cicáddal!

A játék fontosságáról már bővebben beszéltünk ebben a cikkünkben, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a szerepét a macskák viselkedésének alakulásában. Egyes kutatások szerint a macskák 11 százalékának egyáltalán nincs saját játéka, de szerencsére egy átlagos cica hét különböző játék közül is választhat. Önmagában viszont nem elég a kis mütyűrök megléte, ugyanis a kedvenceink akkor szórakoznak a legjobban, ha a gazdi is kiveszi a részét a dologból, hiszen a más által irányított szőrgolyó sokkal jobban hasonlít egy igazi prédához. A viselkedésbeli problémák kockázatának csökkentéséhez elég napi egy-kétszer 5-10 percet játszanod a cicáddal.

cat-787973_1920

2. Az etetés is legyen játékos

Arról is volt már szó korábban, hogy a macskák sokkal jobban élvezik, ha nemcsak egyszerűen eléjük rakjuk az eleséget, hanem némi akadályt gördítünk eléjük, és meg kell küzdeniük a finom falatokért. Erre jók például ezek a különleges etetők, de te magad is kitalálhatsz különböző megoldásokat arra, hogy kedvenced egy kicsit megszenvedjen a táplálékért. A játékos etetés szerepe az előző ponthoz hasonlóan az, hogy a cica kiélhesse a vadászösztöneit, és néhány percre igazi ragadozóvá változhasson.

3. Bújócska

Jól tudjuk, hogy a macskák imádják a szűk helyeket és az olyan búvóhelyeket, ahol senki sem zargathatja őket. Ennek okairól egyébként itt olvashatsz bővebben. A lényeg tulajdonképpen annyi, hogy a macskák ősei nem csak vadászok voltak, de nagyobb testű ragadozók számára prédák is, ezért létfontosságú volt, hogy olyan menedéket találjanak, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ha eddig még nem tetted volna, szerezz be macskabújót, vagy készíts kedvencednek otthon kis rejtekhelyet például kartondobozból, melyet különböző textilekkel tehetsz még kényelmesebbé.

shutterstock_433119769

4. Használj illatokat, feromon tartalmú készítményeket

Kitűnő vadász lévén a macskáknak elképesztően kifinomult szaglásuk van, ráadásul egy különleges szerv segítségével különböző feromonokat is képesek érzékelni. A feromonok olyan kémiai anyagok, melyek például a macskák számára fontos információkat hordoznak. Kedvenceink nemcsak érzékelik, de ki is bocsátják magukból ezeket a feromonokat, így ha a pofáját a kanapéhoz dörgölő cicát látsz, biztos lehetsz benne, hogy éppen a számára ismerős, kellemes terepet jelöli meg. Ezt a speciális feromont ma már spray vagy párologtató formájában is megtalálhatod a Feliway® termékcsaládnak köszönhetően. A szaglásra alapozva szintén javíthatunk cicánk kedélyén azzal, ha például macskamentával bedörzsölt játékot adunk neki, de négylábú barátaink szeretik a lonc és a macskagyökér illatát is.

5.  Alom, alom, édes alom

Aki tartott már macskát az tudja, hogy az alom mennyire fontos szerepet tölt be kedvenceink életében. Rendkívül kényesek arra, hogy milyen állapotban van az alomtálca, és annak elhelyezkedése sem mindegy. A legjobb tehát, ha minden nap kicseréled kedvenced almát, hiszen a nem megfelelő körülmények arra is sarkalhatják, hogy visszatartsa a vizeletét, amely akár komolyabb fertőzésekhez is vezethet. Ha sokáig tétovázik, vagy a mancsait igyekszik a tálcán kívül tartani, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami nincs rendben a „toalett” körül.

shutterstock_287349680

2017. november 22.

Kapcsolódó termékek

További termékek