Sok cicám van… Vajon ez nekik is jó?

A háziasított macska megőrizte ősei természetes viselkedésmintáit, már ami a vadászatot és a territóriuma védelmét illeti. A territórium rendkívül fontos a számukra, így bizony nehezükre esik megosztani más macskákkal. A vadonban csak az egymással rokonságban lévő nőstények és kölykeik élnek együtt egy csoportban. A csoport nagysága függ a rendelkezésre álló erőforrások, például táplálék és ivóvíz mennyiségétől, a pihenőhelyek elérhetőségétől és méretétől.

  • Többmacskás otthonokban ügyelni kell arra, hogy ezek az ún. erőforrások kellő mennyiségben és megfelelő elrendezésben (!) álljanak rendelkezésre. Fontos ugyanis az is, hogy a macskák anélkül férjenek hozzá mindehhez, hogy folyton kerülgetniük kelljen egymást.
  • Táplálék és ivóvíz: ezeket egymástól bizonyos távolságban kell elhelyezni, ugyanis a cica ösztönösen nem iszik ott, ahol evett, vagy ahol másik macska fenyegetné .
  • Macskavécé: mi is szeretjük a nyugalmat a vécén, és ezzel a cicák sincsenek másképp. Az is számít, hogy mekkora az alomtálca, milyen rendszerű (nyitott vagy fedeles) és milyen alomanyagot használunk. Fontos, hogy az etető- és itatótáltól is kellő távolságban legyen.
  • Pihenő- és búvóhelyek: a macskák szeretik a magasan fekvő helyeket, ahol messze lehetnek a többi cicától és zavartalanul pihenhetnek. Egy szekrény teteje vagy egy polc kiváló lesz erre a célra.
  • Amennyiben a macskaközösség élete nem teljesen zökkenőmentes, jó szolgálatot tehet a Feliway®, mely bizonyítottan csökkenti a cicák feszültségét, és fokozza biztonságérzetüket. Helyezz el egy Feliway® Párologtatót abban a helyiségben, ahol macskáid a legtöbb időt töltik! Többszintes otthonokban előfordulhat, hogy a cicáknak mindegyik szinten megvan a kedvenc pihenőhelye. Ilyenkor javasoljuk, hogy minden szintre tegyél a Feliway® Párologtatóból.

És hogy pontosan hol helyezd el a szükséges erőforrásokat? A www.feliway.hu-n találsz egy interaktív applikációt, amelynek segítségével mindennek helyet találhatsz.

sokcica1

2016. augusztus 19.

Kapcsolódó termékek

További termékek