Különleges macskaetetők

Te is észrevehetted már cicádon, hogy időnként feszültebbé válik, és felfokozott hangulatban figyeli a körülötte történő eseményeket. Ilyenkor minden bizonnyal feléled benne a vadász, hiszen a macskák jóval később szegődtek az ember mellé, így ösztöneik bizonyos tekintetben sokkal meghatározóbb szerepet játszanak, mint a kutyáknál. Egy egyszerű megoldással azonban te is segíthetsz neki levezetni a felgyülemlett feszültséget.

A macskáknak evolúciós szempontból kevés idejük volt megszokni azt, hogy nem a szabadban mozognak, hanem legtöbb esetben egy lakásban töltik mindennapjaikat. Az állandó bentlét bezártságérzetet kelt bennük, ami stresszhez vezethet. A stressz levezetésében fontos szerepet játszhat a feromonterápia is, de a vadászösztön felélesztésére és a vágyaik kiélésére más megoldás is létezik. Tudósok sokáig figyelték a macskák viselkedését, és arra jutottak, hogy kedvenceink sokkal elégedettebbek, ha a táplálékuk nem csak az égből pottyan eléjük, hanem meg is kell érte küzdeniük. Ezért találtak ki olyan etetőtálakat, melyek játékos módon megnehezítik a cicák dolgát az eledelhez való hozzájutásban.

A tesztalanyoknál látványos eredményeket értek el. A kísérletben részt vevő macskáknál általánosságban elmondható, hogy fizikailag aktívabbak lettek, a gazdáikat is kevésbé terhelték le, és a stresszel is könnyebben birkóztak meg. Az egyik nyolcéves cica például jelentős túlsúllyal küzdött, ami különböző szövődményekhez vezethetett volna, ha nem kezdi el használni a különleges etetőtálat, mellyel testsúlyának 20 százalékától sikerült megszabadulnia. Egy másik fiatalabb macska rendkívül agresszíven viselkedett, de a nehezített pályának köszönhetően sikerült levezetnie a feszültséget. Ha kíváncsi vagy, milyen lehet egy ilyen etetőtál, és hogyan használják a cicák, akkor nézd meg az alábbi videót:

2016. október 21.

Kapcsolódó termékek

További termékek