Macskamenta

Biztos nálatok is van otthon olyan játék, melyhez cicád már hozzá sem szagol, pedig régen állandóan csak azt pofozgatta és kergette. Próbáld ki, hogy megtöltöd macskamentával, vagy rászórsz egy kicsit belőle, és kedvenced hozzáállása egyből megváltozik. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és minden kiderül!

20160803_enkedvencem_macskamenta_cikkA macskamenta, latin nevén Nepeta cataria a mentafélék családjába tartozó, évelő növény. Könnyű felismerni jellegzetes szív alakú leveleiről, szögletes, szőrös, szürkészöld száráról, és tüskés virágairól, melyek körülbelül másfél centisre nőnek. A növény Európában és Ázsiában a legelterjedtebb, de előfordul Észak-Amerikában is. Többféle változata létezik, így lila, fehér és rózsaszín virágú macskamentával is találkozhatsz. De vajon miért olyan érdekes a macskák számára?

A megoldás a növény leveleiben keresendő, ugyanis az olyan jellegzetes illatú illóolajat tartalmaz, mely nemcsak a házimacskákat, de még a nagyobb testű oroszlánokat is „megbolondítja”. Ez az illóolaj a nepetalakton, mely alapvetően fájdalomcsillapító, nyugtató hatású, de egyedtől függően más-más reakciót válthat ki a cicákból. A macskamentával való érintkezés után főleg a nőstény macskáknál megfigyelhető jelenség, hogy a szexuális aktivitás fokozódik, mivel olyan feromonok szabadulnak fel, melyek jelentősen javítják a közérzetüket. Ennél azonban általánosabb, hogy az adott cica sokkal játékosabb lesz, viselkedése szinte hiperaktívvá válik: mindenhez odadörgöli magát, nyújtózkodik, hempereg, nyalogat, ugrál. A hatás körülbelül egy órán át érzékelhető, de nem minden kis kedvenc fogékony a macskamenta illóolajára. Tízből nagyjából hat cica reagál a nepetalaktonra, ami a genetikára, a szaglószerv fejlődésére és az életkorra vezethető vissza.

Fontos tudni, hogy a macskamenta egyáltalán nem káros a cicák egészségére, ezért képtelenség túladagolni. Ebből fakadóan szinte bárhol, bármilyen formában tarthatsz belőle otthon, így szolgálhat szobanövényként vagy a kert díszeként, de kapható szárított formában is. A macskamentán kívül van egy másik módszer, mely a feromonok hatását meglovagolva varázsolja kedvenced kiegyensúlyozottabbá, és segít neki átvészelni a stresszes helyzeteket. Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el ezt a cikket!

2020. március 2.

Kapcsolódó termékek

További termékek