Miért fontos, hogy játsszunk a cicánkkal?

Te rendszeresen játszol a cicáddal? A legtöbb gazdi kölyökkorában foglalkozik a legtöbbet kedvencével, pedig a közös játék a felnőtt macskák számára is fontos. Szerencsére rengeteg macskajáték közül válogathatunk, melyekkel nemcsak a köteléket fűzhetjük szorosabbra cicánkkal, de ösztönei kiélésében is segítünk neki.

20170401_enkedvencem_miert_jatssz_cikkAnnak ellenére, hogy a legtöbb macska játékos, sokszor érdektelenül nézi végig a próbálkozásainkat, ha egy kis mókázásra invitáljuk. Nem mindegy tehát, hogy mikor kezdeményezünk. A cicák számára fontos, hogy gyakori ingerek érjék őket, ezért szükségük van a napi rendszerességű játékra, de a hosszú, elnyújtott foglalkozás helyett, a többször, kevesebb sokkal jobban megfelel az igényeiknek. De mikor érdemes játszani velük? A macskák viselkedéséből sok mindent le lehet szűrni, ezért ha megfigyeled a következőket kedvenceden, biztos lehetsz benne, hogy nem fog visszautasítani:

  • váratlanul ráront valamilyen útjába kerülő tárgyra
  • hirtelen támadó mozdulatokat tesz
  • összekuporodik, mintha vadászna
  • különösen izgágán viselkedik

Kölyök korában természetesen minden cica játékosabb, hiszen akkor fedezi fel a körülötte lévő világot, éppen ezért fontos, hogy még időben leszoktassuk a durva karmolászásról és harapdálásról. Az idős macskák is igénylik a játékot, de őket már nehezebb motiválni, ezért érdemes minél változatosabb játékokat kitalálni, és persze figyelembe kell vennünk a korukkal járó sajátosságokat is.

A játék fontossága a cicák ösztöneiből fakad, hiszen a kutyákhoz képest sokkal kevesebb ideje élnek az emberrel, ezért a vadászat élménye is élénkebben él bennük. Amikor játszunk velük, újra zsákmányra leselkedő vadásznak érezhetik magukat, amire mi is könnyen rásegíthetünk, ha kezünkben lévő játékkal megpróbáljuk utánozni a préda viselkedését. A játék továbbá az unaloműzés, testmozgás és a felgyülemlett feszültség levezetése miatt sem elhanyagolható. Természetesen nem mindegy az sem, hogy milyen játékot választunk, de a gyorsan mozgatható, valamilyen hangot kiadó, villogó vagy a zsákmányt utánzó termékekkel nem lőhetünk mellé. Ha már egyik otthonlévő játék sem kelti fel cicád figyelmét, akkor érdemes kipróbálni ezt a módszert. Figyeld tehát cicád viselkedését, és iktass be napi többszöri foglalkozást, hogy kielégíthesd kedvenced igényeit, és közelebb kerülhessetek egymáshoz.

2017. április 5.