Miért bújnak a macskák szűk helyekre?

Ha van cicád, te is láthattad már, hogy milyen kis helyekre képes begyömöszölni magát, pedig látszólag nem is tűnik túl kényelmesnek. Az interneten egyre több olyan fotó kering, ahol macskák kis dobozokba, táskákba vagy akár teafőzőbe préselődve pihennek, de hasonlóan érdekes jelenség, hogy ha a padlóra egy kört rajzolunk, a cicák beleállnak a közepébe. Egyértelműen elfogadott magyarázat nincs, de mi összegyűjtöttük a lehetséges okokat.

20160804_enkedvencem_miert-bujnak_cikkA legnépszerűbb teória szerint a macskákat az ösztöneik vezérlik arra, hogy dobozokba, fiókokba bújjanak, mert az ilyen helyeken biztonságban érzik magukat, mintegy menedékként tekintenek rájuk. Egy holland kutató, Claudia Vinke is ezt támasztja alá, ugyanis kutatásában olyan macskákat vizsgált, akiknek új helyeket kellett megszokni. Az állatok stressz-szintjét vizsgálva arra jutott, hogy a dobozokban meghúzódó cicák sokkal hamarabb alkalmazkodnak a környezetváltozáshoz, és gazdájukkal is hamarabb lépnek kapcsolatba, mint azok a macskák, akik nem kaptak menedéket. Ez a viselkedés tehát a megküzdési mechanizmus részeként szolgál.

Elképzelhető, hogy a saját biztonságuk érdekében választanak zárt, rejtett helyeket, ugyanis a cicák egy nap akár 18-20 órát is szundíthatnak, így esetleges támadásoknak teszik ki magukat. Egyes megfigyelések szerint a macskák nem kezelik túlságosan jól a konfliktusokat, ezért is keresnek egy titkos zugot, ami szinte bármi lehet, hiszen testfelépítésükből fakadóan igen keskeny helyekre, így dobozokba, szatyrokba, táskákba, fiókokba vagy esetleg teafőzőbe is beférnek. Mi, emberek a 30 fokos hőségben már rendesen megizzadunk, a macskák számára kellemes hőmérséklet azonban pont 30 és 36 Celsius-fok közé esik, mivel így kevesebb energiát kell elhasználniuk testhőmérsékletük fenntartására. Egy jól szigetelt dobozban tehát pont ideális körülmények uralkodnak egy macska számára.
De vajon miért állnak bele a földre rajzolt körökbe? Otthon te is megfigyelheted, ha egy kört rajzolsz a földre, cicád minden bizonnyal a közepére fog leülni. Etológusok szerint a jelenség a dobozba bújáshoz hasonló módon a biztonságérzettel hozható kapcsolatba, hiszen a „trükk” akkor működik a legjobban, ha a kört magasabb dolgok, például ruhák, törülközők alkotják, ami mögé le is tud hasalni. Tehát ha szeretnéd, hogy cicád otthonosan érezze magát, biztosíts neki minél több búvóhelyet, vagy használj feromont tartalmazó FELIWAY® Párolgtatót vagy Spray-t, hogy cicád kiegyensúlyozott legyen, és könnyebben megbirkózzon a stresszes helyzetekkel!

2018. szeptember 22.

Kapcsolódó termékek

További termékek