8 tipp, hogy te is könnyedén macskabarát otthont varázsolhass!

Otthon, édes otthon… A macskák ugyan könnyen alkalmazkodnak környezetükhöz, nekik is megvannak az alapvető szükségleteik életterüket érintően. Cicagazdiként figyelembe kell venned kedvenced egyéni szükségleteit, mely a kor előrehaladtával meg is változhat. Íme 8 tipp, hogy a te otthonod is macskabarát lehessen!

1. Etetőtál

Az etetőtál elhelyezése az egyik legfontosabb elem a macskabarát otthon kialakításánál. Ügyelj arra, hogy a tál ne kerüljön közvetlen az ajtók közelébe, hiszen a ki- és bejárkálás megzavarja cicád az étkezésben! Az itatótálra külön kitérünk majd, de a két edényt lehetőleg egymástól távol helyezd el! Ugyanez vonatkozik a macskaalomra, amelyről szintén szó lesz a későbbiekben. Ha több cicád van, az etetőtálaikat lehetőleg minél messzebb tartsd egymástól, hogy elkerüld a versengésből fakadó stresszhelyzeteket!

2. Itatótál

Az itatótálra az előző pontban leírtak mindegyike érvényes. Az elhelyezéssel kapcsolatban megemlítendő, hogy a cicák ivás közben különösen érzékenyek a külső ingerekre, ezért az ajtó közelségén kívül figyelj oda arra, hogy a tál ne kerüljön sem a sarokba, sem az adott helység „forgalmas” pontjára! A macskák viselkedésével foglalkozó kutatók szerint mind az etető-, mind az itatótálból érdemes cicánként plusz egyet tartani a lakásban.

3. Macskaalom

Ha odafigyelsz a következőkre, akkor te otthonodban lesz a macskád számára ideális álom-alom. Fontos, hogy az alom távol legyen az etető- és itatótáltól, és a már fent említett forgalmas helyek sem ajánlatosak. Az alomtálcát helyezd el a lakás egy diszkrét pontján, ami nyugalmat és biztonságot sugall kedvenced számára, több macska esetén pedig biztosíts külön „WC-t”!

4. Kaparófa

Ugye te sem szeretnéd, hogy bútóraid macskatasztrófa áldozataivá váljanak? Ez esetben jól jön egy kaparófa a háznál, hiszen a cicák karmainak élesítése elengedhetetlen rítus az életükben, ezért szerezz be kellő magasságú és stabil kaparófát, melyet a korábbiakkal ellentétben ajtók, vagy a fekhely közelében is letehetsz!

5. Fekhely

Köztudott, hogy a cicák milyen nagy álomszuszékok, ezért a fekhely nagyon fontos szerepet tölt be az életükben. Nem meglepő tehát, hogy a cicák nem alszanak szívesen túlságosan nyitott helyeken, vagy a ház nyüzsgős részein, ezért érdemes egy nyugodt kis zugot választani a fekhelynek.

20160421_enkedvencem_macskabaratotthon-cikk

6. Cica szentély

Bizonyára észrevetted, hogy macskád olyakor-olykor magányra vágyik, ezért fontos, hogy a lakás akár több pontján is biztosíts neki „búvóhelyet” adott esetben magasan elhelyezve. Ha kedvenced megfelelő körülmények között félre tud vonulni, az nagyban segít megbirkózni a hétköznapi stresszhelyzetekkel.

7. Játéktér

Vannak buzgó gazdik, akik az egész lakást egy nagy macskajátszótérré változtatják, ám a következő szempontokat figyelembe véve egyszerűbben is ideálissá teheted kedvenced környezetét. Ügyelj arra, hogy a különböző játékok ne heverjenek az ajtók közelében, és a kaparófától is érdemes távolabb tenni őket, de ezeken kívül szinte bárhol lehetnek a lakásban. Sőt, a játékok helyének változtatása kifejezetten izgalmas a cicák számára.

8. FELIWAY Párologtató

A különböző feromonok fontos szerepet töltenek be a macskák életében, így nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kedvenced otthonosan érezze magát, és a stresszhelyzetekből fakadó viselkedészavarok kezelésére is alkalmasak, ezért használj otthonodban FELIWAY CLASSIC vagy FELIWAY FRIENDS Párologtatót! A készülék elhelyezésénél figyelj oda, hogy ne kerüljön bútor, függöny mögé, melyek gátolják a feromonok áramlását, az üzemeltetéséhez pedig egy konnektorra is szükség lesz!

2018. április 25.

Kapcsolódó termékek

További termékek