Újabb főegerész lépett hivatalba

Mi emberek annyira szeretjük a cicákat, hogy képesek vagyunk a legfurább titulusokkal, feladatokkal ellátni őket, sőt, hősiességükért ki is tüntetjük a legbátrabbakat. Japánban létezik egy vasútállomás, ahol egy macska az állomásfőnök, Amerikában a CIA képzett ki macskákat, inkább kevesebb, mint több sikerrel, Belgiumban pedig még arra is megpróbálták rávenni a cicákat, hogy kivigyék a postát, ám nem véletlenül nem látunk zöld egyenruhás macskákat az utcán. Akkor mégis mivel kellene megbízni egy macskát?

20171111_enkedvencem_főegerész_cikk2A britek valószínűleg nem sokat gondolkoztak a válaszon, és a lehető legkézenfekvőbb megoldást választották: ha a macskák kiválóan vadásszák az egereket, akkor nem levelet kell kézbesíteniük és nem is nemzetbiztonságilag fontos információk gyűjtésére valók, hanem csinálják azt, amihez a legjobban értenek! Így történhetett, hogy 1929-ben kinevezték az első miniszterelnökségi főegerészt, akinek a feladata természetesen a Downing Street 10. alatt lakó rágcsálók vegzálása volt. A mai napig tizenhárom cica töltötte be a tisztséget, beleértve a jelenlegi főegerészt, Larry-t is, aki 2011 óta végzi a munkáját némileg változó hatékonysággal, ugyanis egy ideig nem voltak megelégedve a teljesítményével, ezért kineveztek mellé egy Freya nevű cicát is, aki azonban egészségi okok miatt visszalépett. Nemcsak a miniszterelnökségen, de a külügyminisztériumban is szolgál egy Palmerston nevű cica hasonló feladatkörökkel.

A miniszterelnökségi és a külügyminisztériumi főegerész mintájára a jordániai brit nagykövetségen is bevezették a tisztséget, melynek első szerencsés viselője Abdouni Lawrence, aki egy fekete-fehér kandúr. Nevét a száz évvel ezelőtti arab nemzeti felkelésben fontos szerepet vállaló Thomas Edward Lawrence katonáról, íróról és régészről, valamint az ammáni negyedről kapta, melyben a nagykövetség található. Abdouni Lawrance egyébként menhelyről befogadott cica, és az egérvadászaton túl az a feladata, hogy Twitter fiókján keresztül bemutassa Jordánia szebbik arcát, mellyel a brit turisták szemében is vonzó úti céllá válhat az arab ország. Ha te is szeretnéd követni a jordán főegerész munkásságát, látogass el a Twitter-oldalára!

2017. november 27.