A macska, akit kitüntettek

Nem túl sok olyan állat ismert, akit szolgálataiért még ki is tüntettek volna, de Simon, a hős macska közéjük tartozik. Régebben megszokott jelenség volt, hogy a hajókon cicák is „szolgáltak”, ugyanis a tengerészek úgy tartották, hogy a macska szerencsét hozhat nekik a nyílt vízen. Nem is beszélve arról, hogy szorgosan vadászták a nemkívánatos, potyautas rágcsálókat. Simon is egy ilyen cica volt, de hősiességével kiemelkedik társai közül.

20160902_enkedvencem_macskahos_cikkA történet hasonlóan kezdődik, mint a legtöbb koldusból lett királyfié. Simon kóbor macska volt Stonecutters Islanden, míg egy ifjú matróz 1948-ban magához nem vette, és titokban fel nem juttatta a hajóra, melyen szolgált. Ez a hajó a HMS Amethyst volt, mely a Brit Haditengerészet kötelékéhez tartozott. A macska hamar belopta magát a tengerészek szívébe, és rövid időn belül már a kapitány hálókabinjában aludt. Persze azon túl, hogy szórakoztatta a legénységet, ugyanaz volt a feladata, mint a többi hajón szolgáló cicáé, tehát ő is egerekre és patkányokra vadászott.

Egy év múlva, 1949-ben a HMS Amethyst a kínai polgárháborúban vett részt, fedélzetén a hős cicával. A Jangce folyón történt hatalmas ütközetben a hajó kereszttűzbe került, és sajnos nem úszta meg épségben. Egy ágyú a kapitány kabinját is eltalálta, aki sajnos életét vesztette, de Simon csodával határos módon túlélte a harcot. A repeszek ugyan átszakították a tüdejét, és égési sérüléseket is szenvedett, de a cica hamar felépült, hogy a lábadozó katonák felépülését szolgálhassa. Novemberben érkeztek meg a plymouth-i kikötőbe, ahol Simon megbetegedett, és karanténban elpusztult. A macska híre azonban a brit emberekhez is eljutott, akik hősként tekintettek rá az ütközetben elszenvedettek miatt, így a temetésén több száz fős tömeg vett részt. 2007-ben aztán a Brit Haditengerészet is posztumusz kitüntetésben részesítette Simont. Megkapta a PDSA Dickin Medal-t, amely a brit hadsereget szolgáló állatoknak jár, valamint a Blue Cross kitüntetést is, melyet bátorságával és hősiességével érdemelt ki.

A ’70-es évektől a szigorodó egészségügyi szabályozások miatt a hajókon már nem tartózkodhattak macskák, így több hős tengerész cicával nem valószínű, hogy találkozunk, de a tengerparton annál inkább. Ha szeretnél olvasni még néhány igazán különleges macskáról, akkor klikk ide!

2016. szeptember 8.