A vágány mellett kérjük, cicázzanak…

Japán Vakajama nevű tartományában működik egy kisebb helyi járatokat üzemeltető vasúttársaság, mely lassan 10 éve macskákat alkalmaz állomásfőnökként a turisták legnagyobb örömére. Jelenleg Nitama látja el a feladatot, aki már a második vasúti cicadolgozó a sorban.

20160526_enkedvencem_allomasfonok_cikkA japán Wakayama vasúttársaság 2006-ban kisebb válságba került, ezért több embert is el kellett bocsátaniuk, ám az Idasiko állomást vezető Kodzsama Tosiki megtarthatta állását. A férfi nem sokkal korábban örökbe fogadott egy kóbor macskát, Tamát, akit 2007-ben kinevezett állomásfőnökké, ám nem is sejtette, hogy a vasutas egyenruhát viselő cicából mekkora szenzáció lesz. Az országban ugyanis hamar híre ment a különleges tisztséget ellátó Tamának, így természetesen mindenki szerette volna látni az éppen munkáját végző állatot. A „látványosságnak” köszönhetően az utasok száma mintegy 20 százalékkal növekedett, a Wakayama Vasúttársaság pedig újra profitot kezdett termelni, ezért nem is csoda, hogy Tama az állomáson hatalmas tisztelet vívott ki magának. Feladata mindössze annyi volt, hogy üdvözölje az állomásra érkező utasokat, illetve távol tartsa az ártalmas rágcsálókat.

Tama tavaly júniusban 16 éves korában sajnos egy égi állomásra költözött, ezért a vasúttársaság munkatársai méltó búcsúztatót rendeztek neki. A cica tiszteletére különvonatot indítottak, sőt, a cég elnöke Kodzsima Mitsunobu még egy sinto szentélyt is állíttatott a különleges munkatárs emlékére. Az állomásfőnöki pozíció természetesen nem maradhatott betöltetlen, ezért hamarosan ki is választották Tama utódját, Nitamát (Második Tama), aki azóta szintén hatalmas népszerűségnek örvend.

2016. június 3.