5 különleges és híres macska

1. Tommaso – a leggazdagabb macska

Tommaso élete tipikus „szegénylegényből királyfi” történet, hiszen fiatal korában még Róma utcáin lófrált kóbor macskaként, míg egy tehetős hölgy, Maria Assunta rá nem talált, és be nem fogadta magához a fekete cicát. Az asszony mindent megadott kedvencének, amit csak el lehet képzelni, ám egy napon, 94 éves korában elhunyt. Néhai férje elképesztő vagyont hagyott rá, és mivel gyermekük nem volt, ezért végrendeletében Tommasot tette meg örökösévé, aki így több millió eurós vagyonra tett szert.

2. Tabby – az első elnöki cica

Abraham Lincoln az egyik legjelentősebb amerikai elnökként vonult be a történelembe, ám fontos politikai intézkedései mellett még egy érdekesség fűződik a nevéhez: ő volt az első elnök, aki családjával együtt macskáját is beköltöztette a Fehér Házba. Így a Tabby nevű cicus a négylábúak közül először barangolhatott körbe az épületben. Lincoln nem sokkal később egy Dixie névre hallgató macskát is befogadott, akiről egyszer azt állította, hogy okosabb, mint kormánya összes tagja. Sajnos a két elnöki macskáról nem maradt fenn fénykép.

3. Larry – a miniszterelnökségi főegerész

Az Egyesült Királyság miniszterelnöki rezidenciáján létezik egy tisztség, melyet 1929 óta töltenek be macskák. A miniszterelnöki főegerész titulust eddig 13-an viselték, ám hivatalosan csak Humprey-t, Sybil-t és a jelenlegi főegerészt, Larry-t fogadják el. Larry 2011-ben költözött be a Downing Street 10. alá, ahol munkájával nem mindig voltak elégedettek. 2012-ben csatasorba állítottak egy Freya nevű cicust is, akit két év után egy kisebb baleset miatt sajnos pihenőre kellett küldeni, így Larry ismét egyedüli macskaként riogatja az egereket a miniszterelnöki rezidencián.

4. Oscar – a jós

Oscar terápiás macskaként „dolgozott” egy Rhode Island-i szanatórium demenciában szenvedőket kezelő osztályán. Hírnevét annak köszönheti, hogy képes volt előre megjósolni a betegek rövidesen bekövetkező halálát. Ha Oscar egy gyógyíthatatlan páciens mellé feküdt, a nővérek már tudták, hogy betegüknek nagyjából egy órája lehet hátra, így értesíthették a családot, hogy vegyenek búcsút szeretett rokonuktól. A jós cicus 2010-ben több mint 50 halálesetet jelzett előre.

5. Tardar Sauce – azaz Grumpy Cat

A zsémbes macskával bizonyára minden internetező találkozott már ilyen-olyan formában. A köztudatba 2012-ben robbant be, mikor is gazdájának testvére egy fényképet posztolt róla egy amerikai szórakoztató közösségi portálra. A fotón szereplő morcos tekintetű cica vírusszerűen terjedő internetes mémek alapjává vált. Népszerűségét semmi sem jelzi jobban, mint Tardar Sauce hivatalos Facebook-oldala, melynek rajongótábora mára közel 9 milliósra duzzadt.

20160518_enkedvencem_hiresmacskak_cikk

2016. május 31.