Mit keresnek macskák a vonaton?

Nem először kerül szóba Japán az oldalunkon, hiszen a macskák kultusza talán a szigetországban a legmeghatározóbb. Nemrég megírtuk, hogy Japánban szakemberek vizsgálják a macskatartás szerepét a gazdaságban, ami a világon egyedülálló. Ahogy egyedülálló a macskák szemszögéből fényképezett utcakép is, mellyel körbejárhatjuk Onomichi City-t és annak környékét. Az országhoz tartozik egy sziget is, melyen több macska él, mint ember, és persze ne feledkezzünk meg az állomásfőnök macskáról sem. Japánban tehát minden a macskákról szól, melyet az alábbi kezdeményezés is bizonyít.

Japánban a macskatartás még elterjedtebb, mint hazánkban, és a macskás háztartások száma az öregedő japán társadalom és a macskatartás egyszerűsége miatt egyre csak növekszik. Nem is beszélve arról, hogy a cicák gondozása anyagilag sem olyan megterhelő, mint a kutyáké. Ezekből kifolyólag a macskák száma elképesztően magas, ami sajnos magában hordozza a kóbor állatok problémáját. Egy japán civilszervezet szeretné felhívni erre a problémára az emberek figyelmét, ezért nemrégiben összefogott egy Joro nevű vasúttársasággal, és különleges meglepetésben részesítettek jó pár szerencsés utast.

A szigetország közepén fekvő Ogaki helyi érdekeltségű járatainak utasait egyik vasárnap nyávogó, cuki macskákkal várták a vonatszerelvényen, akiket természetesen meg lehetett simogatni, dögönyözni, de akinek kedve volt, azzal akár játszani is lehetett. A szervezet ezzel az akcióval a kóbormacskák sanyarú helyzetére akarta emlékeztetni az embereket, hiszen a Japánban élő 9,8 milliós macskapopuláció számottevő része, mintegy hetvenezer állat hontalanul rója az utcákat. Tíz évvel ezelőtt ez a szám jóval nagyobb volt ugyan, de a kóbormacskák számának drasztikus csökkentése sajnos áldozatokkal járt. Az örökbefogadás, és a felelős állattartás, amelybe beletartozik az ivartalanítás is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyzet javuljon, és ez nemcsak Japánban igaz, hanem hazánkban is, hiszen a kóbormacskák száma nálunk is komoly problémákat okoz. Ha szeretnéd látni a vonaton játszadozó édes cicákat, nézd meg az alábbi videót:

 

2017. október 2.