Minden, amit tudni szeretnél az ivartalanításról

A macskák ivartalanításának nemcsak kedvező egészségügyi hatásai vannak, de az elkóborolt, utcára vetetett cicák miatt fennálló helyzeten is változtathat. Talán felmerült már benned a kérdés, hogy hogyan zajlik a műtét, mikor érdemes elvégezni, vagy van-e bármilyen káros, természetellenes következménye annak, ha megfosztják kedvenced az utódnemzés képességétől. A továbbiakban igyekszünk mindenre válaszolni.

Hogyan zajlik az ivartalanítás?

A műtét során az állatok nemzőképességét szüntetik meg. A nőstény macskáknál ez általában a petefészek, míg a hímeknél a herék eltávolítását jelenti. Az állatorvosok számára a beavatkozás rutinfeladatnak számít, így az altatásban végzett operáció normál esetben szinte semmi kockázatot nem hordoz magában.

Mikor érdemes elvégezni a műtétet?

Az ivartalanítás megfelelő időpontjáról mindenképp egyeztetni kell az állatorvossal, de általában az első ivarzás előtt ajánlatos elvégezni, hogy kedvenced minél több előnyét élvezhesse a beavatkozásnak. Ezek közé tartozik például az emlődaganat kialakulására való kockázat csökkenése.

Nincs káros hatással a macskákra?

Sokan attól tartanak, hogy az ivartalanítás után kedvencük hajlamos lesz a lustaságra, és elhízik. Az igazság az, hogy az elhízás legfőbb oka a túletetés, habár a műtét után előfordulhat némi súlygyarapodás. Ha odafigyelsz az eleség kiválasztására, és többet játszol cicáddal, biztosan nem lesz túlsúlyos.

Mégis milyen előnyei vannak az ivartalanításnak?

A beavatkozásnak számos pozitív hatása van kedvenced egészségére, és a menhelyeken vagy az utcán élő állatok helyzetére is. Íme, néhány előny:

  • Hosszabb élettartam
  • Súlyos betegségek kockázatának csökkenése (pl. emlődaganat, méh- és petefészek daganat, gennyes méhgyulladás, hererák, prosztatarák)
  • Kiegyensúlyozottabb viselkedés (kóborlásra való hajlam csökkenése, jelölés megszűnése, verekedések elkerülése, stb.)
  • Utcán élő állatok számának csökkenése, és ezzel a menhelyek munkájának megkönnyebbítése

Ha fentiek alapján úgy érzed, hogy az ivartalanítással tenni szeretnél kedvenced egészségéért, és a kóbor állatok jelentette probléma megszüntetéséért, akkor egyeztess állatorvosoddal!

20170411_enkedvencem_macska_ivartalanítás_cikk

2017. április 21.