A macska mint gazdasági tényező?

Japán a macskák országa. Ezt támasztja alá a számos érdekes, macskás attrakció is, mely ott található. Ilyen például a vasútállomás, melynek állomásfőnöke egy cica vagy a sziget, ahol több macska él, mint ahány ember, de említhetnénk a négylábúak szemszögéből készült térképes utcaképet is. Nem meglepő tehát, hogy a cicák gazdaságra gyakorolt hatását, illetve gazdasági hasznát is Japánban vizsgálta meg először egy tudós, aminek eredményeképp meglepő számokat kapott.

20170606_enkedvencem_macska_gazdasag_cikkA macskagazdaságtan (nekonomics) megteremtése a szigetországi professzor, Mijamoto Kaszuhiro nevéhez fűződik, aki kiszámolta, hogy mekkora a macskák gazdasági haszna Japánban. Az pedig megdöbbentő, évi 2300 milliárd jen, ami átszámítva nagyjából 6200 milliárd forint! A japánok tehát pontosan ugyanannyit költenek a macskáikra, mint amennyit kozmetikumokra. A fent említett összegből 1100 milliárd jent közvetlenül a macskákra költenek az ország lakói, tehát eleségre, alomra, orvosi kezelésekre, játékokra, és különböző macskás szolgáltatásokra, mint például a macska-szitter, panzió és biztosítás. 668 milliárd jen a macskákból származó közvetlen gazdasági haszon, 541 milliárd pedig a macskákra szakosodott cégek által foglalkoztatott emberek költése. Ehhez jön még hozzá az a néhány milliárd jen, melyet a macskákra építő turisztikai látványosságok hoznak a konyhára. A macskák adásvételéből származó haszon nem egészen világos, mert az erre vonatkozó adatok nem publikusak.

A fenti számításból azonban már így is kiderül, hogy a macskák milyen nagy hatással vannak a szigetország ökonómiájára, ezért a macskagazdasággal foglalkozó tudomány egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kutatók szerint a cicák a jövőben még meghatározóbb szerepet tölthetnek be, ugyanis az öregedő japán társadalomban egyre csak nő a macskás háztartások száma, hiszen a tartásuk kevesebb energiabefektetéssel jár és olcsóbb is, mint a kutyáké. Ezek után kíváncsian várjuk a Magyarországra vonatkozó adatokat is.

 

2017. június 12.