Hogy lehet egy kutya polgármester?

Korábban is hallottunk már olyanról, hogy egy állat furcsa tisztséget tölt be egy intézményben. A szentpétervári Téli Palota múzeumában például egerész macskákat alkalmaznak, de ugyanilyen célból jött létre a főegerész pozíció is a brit miniszterelnökségen, illetve a jordániai brit nagykövetségen is. Magyarországi példa is van, hiszen egy cica, Frau Bürgermesterin von Gödöllő a helyi polgármesteri hivatalban  „kapott állást”, ahol a rágcsálók távoltartása mellett a jó hangulatért is felel. Amerikában egy Max nevű kutya még ennél is feljebb ért a ranglétrán, hiszen polgármesternek választották.

 2012-ben, a Kaliforniában található Idylwild városában megtartották az első polgármester-választást. Korábban nem volt önálló helyi testület, ezért éppen itt volt az ideje, hogy valaki képviselje a lakók érdekeit. Furamód azonban a választáson egyetlen embert sem jelöltek, csak kutyákra és macskákra lehetett szavazni, akik közül I. Max, a golden retriever került ki győztesként. 2013-ban bekövetkezett halála után új választást kellett tartani, ahol végül a korábbi polgármester unokaöccsére, a szintén Max nevű golden retrieverre szavaztak a legtöbben, aki így II. Maximus Mighty Dog Mueller néven hivatalba léphetett. Ennek már öt éve, és Maxot már másodjára szavazták meg a városka lakói. De mitől lehet ilyen népszerű Max, és miért választják meg az emberek?

 Az egész választás természetesen jótékony jellegű, hiszen szavazni egy jelöltre egy dollár fejében lehet, az összegyűlt pénzt pedig a helyi állatvédelmi szervezetnek adományozzák. Az ötlet az egykori és jelenlegi polgármester gazdájának Phyllis Muellernek jutott eszébe, aki Max mellett fontos tisztséget tölt be, hiszen a városvezető jólétéért felel férjével együtt, és támogatja őt a rendszeres nyilvános megjelenésein. A kezdeményezés sokakat megmozgatott, így 30.000 dollárnál is több adomány gyűlt össze. Persze nem csak a jótékonyság szempontjából fontos a választás, hiszen Max, a polgármester jelenlétével feldobja a helyiek mindennapjait is.

Ha szeretnél többet megtudni Maxról, nézd meg az alábbi videót, ha pedig tetszett a cikk, akkor oszd meg Facebookon az ismerőseiddel itt!

 Forrás: nbcpalmsprings.com

2019. augusztus 26.