Múzeumi macskák

A macskák a sok alváson és nyalakodáson túl egy dologhoz még igazán értenek: az egerészéshez. Ezért is szegődhettek az ember mellé, hogy aztán évezredekkel később szolgálataikért még ki is tüntessék őket. A rágcsálók mindenhol problémát jelentenek, még a brit miniszterelnökségen is, ahol főegerész cica dolgozik, hasonlóan a jordániai brit nagykövetséghez, de ugyanezt a nemes feladatot végezik el macskák Oroszországban is.

20171213_enkedvencem_macska_ermitázs_cikkMégpedig Szentpéterváron, ahol a Téli Palotában kialakított múzeum és tárgyainak védelmében mintegy hatvan macska szorgoskodik. Az Ermitázsban már a 18. században alkalmaztak cicákat a kártékony rágcsálók ellen. Az első ilyen állat egy Hollandiából származó ivartalanított kandúr volt, mára pedig több tucat szőrös kis vadász leselkedik az épületben az egerekre és a patkányokra. A létszám miatt nem csoda, hogy külön személyzet foglalkozik az állatokkal, így macska-felügyelő és macska-felelős, de még a macskákért felelős sajtófőnök is tevékenykedik a múzeumban. Az összes cicának van oltási könyve és neve is, amit a nagy számuk miatt nem lehet egyszerű megoldani, de a dolgozók a szokásos macskanevek mellett, művészek, ókori istenek és országok neveit is adják a szőrös kis négylábúaknak.

Szükség van-e ennyi macskára? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a ragadozókon kívül nincs jobb megoldás a rágcsálók ellen, ugyanis előfordultak olyan időszakok, amikor próbálták „macskamentesíteni” az Ermitázst, de azoknak mindig a műtárgyak látták a kárát. Így hát az épületért felelős emberek kénytelenek voltak megbarátkozni azzal, hogy cicákat alkalmazzanak. Végül is napjainkban 60 körüli az egerész őrség létszáma, ami talán egy kicsit sok, hiszen az ott élő macskák nem laknak jól a rágcsálókkal, külön etetni is kell őket, amit a dolgozók és a látogatók állnak. A túlszaporodás ellen azonban az intézmény munkatársai védekeznek ivartalanítással, és örökbefogadó napokat is tartanak, ahol sok múzeumi cica talál gazdára, ám folyamatosan érkezik az utánpótlás menhelyekről és sajnos felelőtlen gazdiktól is. A mindenkori cicák egyébként az alagsorban, az emeleteken, illetve az irodákban élnek a viselkedésüktől, jellemüktől függően, és természetesen nagy népszerűségnek örvendenek a látogatók körében is.

2017. december 25.