Ismerd meg a magyar polgármesteri cicát!

Nem szokatlan, hogy macskákat alkalmaznak különböző hivatalokban, vagy akár múzeumokban. A brit miniszterelnökségen több évtizedes hagyománya van a főegerészi pozíciónak, amelyet jelenleg egy Larry nevű cica foglal el. A miniszterelnökség mintájára a brit külügyminisztérium is alkalmaz főegerészt, sőt, a jordániai brit nagykövetségen is hivatalban van egy ilyen cica. A titulusból kikövetkeztethető, hogy a főegerészek feladata leginkább az épületekben portyázó egerek kiiktatása, ám hazánkban ennél is fontosabb feladatokat lát el egy macska a gödöllői polgármesteri hivatalban.

Frau Bürgermesterin von Gödöllő. Így hívják azt a cicát, akit a gödöllői polgármesteri hivatal egyik munkatársa fogadott be 2016 novemberében. A kommunikációs felelősként dolgozó férfi a munkahelyére vitte a kóborló cicát, aki hamar belopta magát a kollégák és a polgármester szívébe. Bürgi aktív résztvevője a hivatali életnek: reggel köszönti az ott dolgozókat, napközben pedig a jelenlétével emeli az értekezletek vagy az irodai élet fényét. Éjszaka pedig vélhetően ő is rágcsálókra vadászik, de a cica elsődleges szerepe a munkatársak közérzetének jobbá téttele, ami a polgármester saját bevallása szerint is megfigyelhető. Bürgi azonban nem csak a közvetlen környezetére van hatással. A közel nyolcezres rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalán nemcsak betekintést nyerhetünk a hétköznapjaiba, de fontos felhívásokkal, gondolatébresztő bejegyzésekkel és a várost érintő fontos információkkal is találkozhatunk. A polgármesteri cica tehát közelebb hozza a közügyeket az emberekhez.

Frau Bürgermesterin élete annak ellenére sem unalmas, hogy szinte az összes idejét a hivatalban tölti. Volt már példa arra is, hogy napokra eltűnt, és csak a szerencsének köszönhető, hogy megtalálták. Ha szeretnél többet megtudni a cica kalandjáról és a nevének eredetéről, akkor nézd meg az alábbi videót:

Forrás: facebook/youtube
A kiemelt kép forrása: facebook.com/frauleinburgermeisterin/
2019. május 13.