Készíts házikót a cicádnak otthon!

Veled is előfordult már, hogy vettél a cicádnak egy drága játékot, de sokkal inkább érdekelte a csomagolása, mint maga a játék? Akkor nem vagy egyedül! Köztudott, hogy a macskák a legegyszerűbb ajándéknak is képesek örülni, ezért tulajdonképpen semmi szükség nincs rá, hogy drága holmikat vásárolj kedvencednek! Inkább nézz körül a lakásban, és szánj egy kis időt egy egyszerű cicaház elkészítésére!

Korábban is volt már szó arról, hogy vásárlás helyett mennyi mindent elkészíthetsz a cicádnak akár otthon is. Az első ilyen a játékos etető volt, amelynek segítségével akár órákig lefoglalhatod kedvencedet. Később készítettünk fejedelmi fekhelyet és pofon egyszerű macskapecát is, valamint elmagyaráztuk, hogyan kell kuckót barkácsolni kedvencednek otthon is fellelhető alapanyagokból. Most egy cicaház elkészítését próbáljuk meg elmagyarázni, amely lényegében szintén egy kuckó, de mivel több emeletes, sokkal több lehetőséget is rejt magában kedvenced számára, így használata is nagyobb élvezetet nyújt, ráadásul dekorálni is egyszerűbb. Felkészültél? 

Szükséges alapanyagok, eszközök 

 • 3 darab hasonló méretű, erős kartondoboz
 • Erősebb ragasztó/ragasztópisztoly
 • Olló
 • A dekoráláshoz szükséges eszközök (pl. toll, szigetelőszalag, csengettyű, stb.)  

Elkészítés

 1.   Először is válaszd ki a dobozt, amelyik a legalsó szint lesz, majd vágj tetszőleges alakú, de a cicád méretének megfelelő bejáratot az oldalára, illetve vághatsz rá akár ablakokat is!
 2.   Ezután az alsó doboz tetejére vágj egy megfelelő méretű nyílást, ahol kedvenced egy szinttel feljebb mehet!
 3.   Helyezd rá a második dobozt, mérd össze az elsővel, és vágj az aljára megfelelő méretű, valamint az előző doboz tetején található nyíláshoz illeszkedő lyukat!
 4.   A második doboz oldalára is vágj tetszőleges számú kukucskálót, nyílásokat, majd az előbbieknek megfelelően csinálj egy közlekedő nyílást a tetejére, hogy kedvencet még egy szinttel feljebb mászhasson!
 5.   Ezután ragaszd oda erősen a második dobozt az első tetejére, és várj, amíg megköt a ragasztó!
 6.   Illetve ne is várj, amíg a ragasztó köt, inkább ismételd meg az előző lépéseket a harmadik dobozzal is, majd ragaszd oda azt is a második doboz tetejére!
 7.   Ha ezzel is megvagy, kartonlapokból formázhatsz háztetőt is, amelyet a harmadik doboz tetejéhez ragaszthatsz.
 8.   Ha biztosan megszáradt a ragasztás, elkezdheted tetszőleges módon dekorálni a cicaházat. Például rajzolhatsz az oldalára, különböző lifegőket, csengettyűt lógathatsz az ablakokba, vagy eltüntetheted a vágások nyomát szigetelőszalaggal. Csak a képzeleted szabhat határt!

Ha nem egészen világos az elkészítés módja, vagy megnéznéd, hogy milyen lesz a végeredmény, akkor játszd le az alábbi videót!

Tetszik a saját készítésű cicaház ötlete? Akkor oszd meg ismerőseiddel is a macskABC Facebook-oldal bejegyzését, itt!

Forrás: YouTube
2020. június 18.