Játékos macskaetetők házilag

Gondolkoztál már valaha azon, hogy vajon a vadászatra született, ragadozó macskád nem unja-e azt, hogy minden nap megkapja az eleséget ugyanabban a tálkában, és semmi erőfeszítést nem kell tennie a finom falatokért? Ha még nem, akkor jobb, ha előbb elolvasod korábbi cikkünket , melyből kiderül, hogy miért örülnek a cicák annak, ha meg kell küzdeniük a táplálékért. Ha pedig felkészültél a „barkácsolásra”, íme két könnyen elkészíthető macskaetető, amely fejlesztő játékként is felfogható.

1. Itt a kaja, hol a kaja

Az első etető lényege, hogy a macska az agyát tornáztatva kitalálja, hogy hol rejtőzik a finom eledel. Nem kell hozzá más, csak egy muffin sütőforma és egy legalább ugyanakkora kartonlap, olló valamint száraz vagy konzerv eleség. Az alábbi módon fogj hozzá:

 

  • Vágj egy akkora négyzet alakú a lapot a kartonból, hogy eltakarjon egy eredetileg muffin tésztának szánt mélyedést!
  • Az első kivágott lapot használd etalonként, és vágj ki annyi négyzetet, ahány mélyedés található a sütőformában!
  • Ha ez megvan, helyezz el kisebb adag eleséget a mélyedésekben véletlenszerűen úgy, hogy néhányat üresen hagysz, majd fedd le őket a kivágott lapokkal!

És már kész is az új etető, mely garantáltan szórakoztatni fogja a macskád. Most, hogy itt az advent, akár naptárat is készíthetsz megfelelő nagyságú sütőformával vagy több sütőforma egyesítésével. A karton négyzetekre stílusosan ráírhatod a napok számát, elhelyezhetsz száraz eleséget az összes mélyedésben, és leragaszthatod a nem aktuális napokat. A macskának azt a kis „ablakot” kell megtalálnia, amelyik éppen nyitva van, a kiürült rekeszeket pedig értelemszerűen szabadon és üresen hagyhatod.

20171128_enkedvencem_macska_etetők_cikk1

Forrás: pawculture.com

2.  Egy kis pofozgatás sosem árt

Persze csak, ha játékról van szó. A boltokban is kaphatók olyan etetőlabdák, melyek egy részén kisebb nyílás található, ahol be lehet helyezni az eleséget, illetve ahonnan ki tud esni a falat, ha a macska megfelelően pofozgatja. De minek vásárolnánk, ha otthon is tudunk csinálni hasonlót? Ennél az etetőnél egy egyliteres vagy félliteres műanyag palackra és egy sniccerre lesz szükséged. Meg persze száraz eledelre. Az elkészítése pofon egyszerű:

  •  Fogd az üres műanyag palackot, és vágj rajta egy vagy több, kisebb vagy nagyobb lyukat, ahol kieshet az eledel!
  •  Kész!

Nem árt, ha ügyelsz arra, hogy a nyílás az eledelhez mérten megfelelő méretű legyen. A lyukak számával és nagyságával szabályozhatod a „játék” nehézségét, vagy készíthetsz több hasonló etetőt is, különböző nehézségi fokozatokkal. Figyelj arra is, hogy a műanyag flakon száraz legyen belülről is, amikor belehelyezed a finom falatokat!

20171128_enkedvencem_macska_etetők_cikk2

Forrás: pawculture.com

 

Ha te is csináltál már házilag macskaetetőt, vagy bármi más cicának való játékot, kiegészítőt, fotózd le, és küldd el kommentben a Facebook-oldalunkon található poszt alá!

2017. december 11.