6 tipp, hogy még boldogabbá tedd a cicád!

Manapság a legtöbb cicának alapvetően jó dolga van, de egy tanulmány szerint a gazdiknak van még hova fejlődniük a tudatosabb macskatartás felé. Többféleképpen is színesebbé, boldogabbá teheted cicád életét, például különböző játékokkal helyettesítheted a becserkészhető prédát, megismertetheted új emberekkel, vagy cicajátszótérré alakíthatod a lakást, egyszóval gazdagabbá teheted a környezetét, ami a kizárólag lakásban tartott macskáknál a legfontosabb. Lássuk tehát, mit tehetsz kedvenced boldogságáért. 

1. Játékos etetők

Szakértők szerint sokkal több gazdinak kellene alkalmaznia a játékos etetőket, ugyanis azok nemcsak olcsón és könnyen beszerezhetőek, vagy akár otthon is elkészíthetőek, de segítenek a cicáknak levezetni a felesleges energiákat, vagy éppen mozgásra bírják az ellustult kis kedvenceket. A boltokban sokféle trükkös etető kapható, ezért lehet, hogy többet is ki kell próbálnod, amíg megtalálod a megfelelőt. Ha kíváncsi vagy, hogyan készíts játékos etetőt saját kezűleg, olvasd el alábbi cikkünket

2. Etető-, és itatótál 

Az etető-, és itató tál sarkalatos kérdés a cicáknál, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hova helyezed el őket.  Mindenképpen csendes, félreeső helyet kell választanod nekik, hogy kedvenced nyugodtan ehessen és ihasson. A cicák egyébként nem csak tálból szeretnek inni. Egy csöpögő csap vagy egy itató, amiből folyik a víz, szintén megfelelő folyadékforrást jelentenek a számukra. Ha több cicád van, fontos, hogy mindegyik tálból eggyel több legyen a lakásban, ahány kis kedvenc él együtt, továbbá lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy a víz távolabb helyezkedjen el az etetőtáltól, hiszen egyes kutatások szerint a macskák  jobban kedvelik, ha az ivóhelyük nem egyezik az “étkezőjükkel”. 

3. Alomtálca

Alomtálcát szinte minden gazdi biztosít kedvencének, de sokan nem figyelnek arra, hogy nyugodt környezetben helyezzék el, illetve arra, hogy még egy extra alomtálcát tartsanak a lakásban. Ugyanis mindig legalább eggyel több alomtálcát ajánlott elhelyezned, ahány cicád van! A higiéniára is oda kell figyelned! Sok gazdi csak hetente, vagy kéthetente cseréli az almot, pedig az ideális az lenne, ha napi kétszer ürítenéd a macskavécét, főleg, ha több cicád van. 

4. Mászás, elbújás, kaparás

Ezek mind a cicád alapvető szükségletei, amelyeket könnyen kielégíthetsz! Például segíthetsz cicádnak, hogy könnyebben felugorhasson az ablakpárkányra, ahonnan érdekes kilátás nyílik az utcára vagy a kertre. Biztosíts magas helyeket, ahol cicád megpihenhet egy kicsit! Például polcokat vagy mászókát. A kartondobozaidat se dobd ki, azok ugyanis tökéletes búvóhelyként szolgálhatnak kedvenced számára!

A kaparás bosszantó lehet, főleg ha kedvenc bútoraid esnek áldozatául. A karmok koptatása és a jelölés azonban természetes szükséglet, ezért jobb, ha megfelelő helyet és eszközt biztosítasz ehhez a kellemetlen szokáshoz. A karmolászás azonban nemcsak szükséglet, hanem cicád boldogtalanságának egyik jele is lehet. Szerencsére van megoldás a problémára, amelyről itt olvashatsz bővebben!

5. Közös szórakozás

A játék a cicáknál szintén alapvető szükséglet, és fontos, hogy megértsd, miért is van rá szükség! Cicajátékokból is rengetegféle kapható, és kedvencednek is változhat a hangulata, hogy éppen melyikkel szeretne játszani, ezért tarts otthon minél többféle játékot, hogy variálhasd őket, amitől kis barátod hétköznapjai nem válnak unalmassá! Nem mellesleg az esetleges viselkedésbeli problémákon is segíthet a közös játék, a szeretgetés és simogatás.

6. Még néhány tipp

A cicák boldogságérzetében és viselkedésében a különböző szagoknak, illó anyagoknak is nagy szerepük van. A macskamenta hatásáról és előnyeiről például itt, a feromonterápiáról pedig itt olvashatsz.

A fentieken túl fontos, hogy minél jobban megismerd a saját cicádat, és általánosságban a macskák viselkedését és szükségleteit! Ha szeretnéd bővíteni a tudásod a macskákról, de nincs időd hosszú cikkeket vagy könyveket olvasni, akkor iratkozz fel a Feliway Blogra itt, ahol érdekes, hasznos, de tömör bejegyzéseket olvashatsz a cicák viselkedéséről és legfőbb problémáiról, illetve azok megoldásáról!

Te mivel teszed színesebbé cicád hétköznapjait? Írd le kommentben a macskABC posztja alá, itt!

Forrás: companionanimalpsychology.com
2019. szeptember 20.

Kapcsolódó termékek

További termékek