Mire jó a feromonterápia?

Korábbi cikkünkben már írtunk a feromonokról, vagyis az állatok közötti kommunikáció fontos eleméről. Mostani írásunkban a szintetikus feromon készítmények állatgyógyászatban történő felhasználásáról, azaz a feromonterápiáról ejtünk szót.

shutterstock_300025847Az emlősállatok feromonjai szigorúan fajspecifikusak, azaz a kutya nem „érti” a macska feromonjait, a macska a kutyáét, az ember pedig sem a kutya, sem a macska feromonjait nem képes értelmezni. Ez nem is baj, hiszen belegondolni is szörnyű, micsoda információözön zúdulna ránk, ha még ezzel is foglalkoznunk kellene!

A feromonok hatására módosul az egyed érzelmi státusza és reakciói. Például a macska pofatájéki, azaz faciális feromonjaival megjelöli territóriumát vagy ellenállhatatlan késztetést érez, hogy felderítse környezetét. A kutya megnyugszik, hogy hiába a szokatlan zaj vagy látvány (tűzijáték), nincs mitől tartania. A feromonok érzékelését követő másik típusú reakció bizonyos magatartásforma meggátolása. Erre példa, amikor a macska érzékeli a pofatájéki feromonokat, és hirtelen nem érzi szükségét, hogy környezetét vizeletspricceléssel megjelölje.

Rendkívül lényeges, hogy a feromonterápia során a feromon csak egy hírvivő, amely nem hatol be az állatba. A feromon érzékelése egy olyan jelzés, amely hatására az állatban természetes reakciók indulnak be vagy állnak le, és mindez nem tudatosul benne. Ebből adódóan nem kell számolni túladagolással, mérgezéssel vagy a nemkívánatos mellékhatások jelentkezésével, ellentétben a legtöbb gyógyszerrel. Az állatgyógyászatban alkalmazott feromon készítmények, mint például a FELIWAY és az ADAPTIL a természetes feromonok szintetikus változatait tartalmazzák. Ellenőrzött klinikai kísérletek során bizonyosodtak meg hatékonyságukról és ártalmatlanságukról.

affection

A FELIWAY CLASSIC Párologtató és Spray a macska faciális (pofatájéki) feromonja F3 frakciójának szintetikus megfelelőjét tartalmazza, ezáltal természetes megoldást nyújt a macskák stresszel kapcsolatba hozható viselkedészavarainak megelőzésére és szabályozására, pl. segít megakadályozni a lakáson belüli vizeletspriccelést és jelölő karmolást, vigasztalólag hat a macskákra nehéz helyzetekben vagy új környezetben, pl. örökbefogadáskor, költözéskor, lakásfelújítás esetén, új családtag érkezésekor vagy vendégség esetén.

Állatorvos vagy viselkedésterapeuta irányításával a FELIWAY alkalmazható a macskák stresszel összefüggésbe hozható egészségügyi problémáinak és nemkívánatos viselkedésformáinak megoldására. Amennyiben bővebben szeretnél olvasni a FELIWAY-ről, klikk ide.

Az ADAPTIL Párologtató, Nyakörv és Spray az ún. appeasing feromonok szintetikus változatát tartalmazza, ezáltal segít a kutyáknak megbirkózni az új élmények és a félelmet keltő helyzetekből adódó stresszel. Bármilyen korú kutya számára azt az üzenetet hordozza, hogy biztonságban érezheti magát új vagy félelmetesnek tűnő helyzetekben is. Ilyen helyzet pl. a szocializációs időszak egy kutyakölyök számára, a mennydörgés és egyéb hangos zajok (pl. tűzijáték), örökbefogadás, költözés, nyaralás, utazás, autózás vagy új családtag érkezése. Amennyiben bővebben szeretnél olvasni az ADAPTIL-ról, klikk ide.

2018. június 10.

Kapcsolódó termékek

További termékek