10 jó tanács, hogy idős cicád jól érezze magát

Ahogy a kutyáknál, úgy cicák esetében is fontos, hogy a kor előrehaladtával egyre nagyobb figyelmet fordítsunk az igényeikre. A macskák jobban leplezik az idős korral járó fájdalmakat, nehézségeket, ezért az ő esetükben egy kicsit nehezebb dolgunk van, de ha észrevesszük a jeleket, és tudjuk, hogyan segíthetjük, akkor boldog „nyugdíjas” éveket biztosíthatunk kedvencünk számára.

Egy bizonyos életkor felett bizony a macskák is berozsdásodnak kicsit, ezért érdemes odafigyelni néhány árulkodó jelre. A mindennapi „feladataikat” egyre nehezebben oldják meg, gyakran romlik a látásuk vagy a hallásuk, a napi rutinjukban történő változásokat pedig még nehezebben viselik el. Az öregedő cicákra jellemző, hogy jóval kevesebbet vadásznak, mint korábban, kevesebb időt szeretnek a szabadban tölteni, és aktivitásuk is csökken, az alvással töltött órák száma viszont növekszik. Megváltozhat az étvágyuk is, és a játékhoz is ritkábban van kedvük, ráadásul a mozgás sem megy már olyan könnyen. Ezeket figyelembe véve, íme néhány hasznos tipp:

  1.  Törekedj arra, hogy ne borítsd fel a cicád napirendjét, így mindig tudni fogja, hogy melyik napszakban mire számíthat!
  2. A közös játék nemcsak fiatal korban fontos, ezért időnként iktass be egy kis közös foglalkozást, hogy megtornáztasd kedvenced elméjét, és mozgásra bírd!
  3. Ha mégis elkerülhetetlen a napirendbeli változás, vagy épp új helyre kell költöznöd, ügyelj arra, hogy az átmenet minél fokozatosabb legyen, illetve vidd magaddal a cicád által jól megszokott dolgokat (pl.: régi fekhely, plüssállatkái, plédje, stb.) is!
  4. Használd a FELIWAY CLASSIC Párologtatót és Spray-t, hogy kedvenced a számára ismerős feromontól még otthonosabban érezhesse magát!
  5. Mivel az idős cicák tájékozódása is romolhat, indokolt lehet az életterük csökkentése, akár egyetlen szobára is, ahol mindent megtalál, amire szüksége van (étel, víz, alomtálca, kaparófa, búvóhely, stb.).
  6. Ahogy korábban is említettük, a macskák jól leplezik a fájdalmaikat, panaszaikat, ezért gyakrabban kell látogatnotok az állatorvost, és jobban oda kell figyelned a legapróbb viselkedésbeli változásokra is!
  7. Győződj meg róla, hogy kedvenced számára minden könnyen hozzáférhető legyen, amire szüksége van (alomtálca, etető, itató, stb.)!
  8. Válassz idős cicáknak való tápot, táplálék-kiegészítőket, és ügyelj a megfelelő porcvédelemre is!
  9. Idős korban a tisztálkodás sem megy már olyan könnyen, ezért keféld meg cicád szőrét minél gyakrabban, vagy használd a DOUXO termékeket, melyekkel nem csak a fürdetéssel járó felfordulást úszhatod meg, de különböző bőrproblémákra is megoldást találsz!
  10. Sokan nem tudják, de a magas vérnyomás a macskák számára is problémát jelent, ráadásul sokáig észrevétlenül károsítja kedvenceink egészségét, ezért “Néma Gyilkosnak” is nevezik. A jelenséget gyakran idült vesebetegség kíséri, ezért 7 éves kor fölött érdemes rendszeresen megméretni cicánk vérnyomását állatorvos segítségével.

 

2021. június 8.

Kapcsolódó termékek

További termékek