A boldog és kiegyensúlyozott cica titka: FELIWAY®

Bizonyára Te is láttad már, amint cicád jártában-keltében pofácskájával hozzádörgölődzik valakihez vagy valamihez. Ilyenkor korántsem csupán fizikai kontaktust keres, hanem kémiai vegyületeket, ún. feromonokat juttat a felületre.

A pofa mirigyeinek egyes feromonjai (ún. faciális feromonok) arról tájékoztatják az arra járó cicát, hogy az adott helytől nem kell tartani, békés, szeretnivaló, így a cica a későbbiekben is megnyugvást keresve közelít a megjelölt tárgyakhoz. A FELIWAY CLASSIC Párologtató és Spray ennek a természetes feromonnak a szintetikus változatát tartalmazza, amely utánozza az érzelmi stabilizációért, a térbeli tájékozódásért és a vizeletspriccelés antagonizálásáért felelős természetes feromonok hatását, megteremtve ezzel a kiegyensúlyozottság és biztonság érzését.

A termék 1996. évi piacra kerülése óta számos kutató és klinikus állatorvos vizsgálta létjogosultságát, felhasználhatóságát és hatékonyságát. Vizeletspriccelés ellen alkalmazva a tulajdonosok az esetek 74-97%-ában úgy találták, hogy a spriccelés megszűnt vagy legalábbis csökkent a mértéke és/vagy a gyakorisága. Egy másik kísérletben a FELIWAY CLASSIC Spray alkalmazását követően észrevehetően megritkultak a berendezési tárgyakon látható karmolások.

Kórházi körülmények között vizsgálva a FELIWAY hatására a macskák több időt fordítottak tisztálkodásra és többet is ettek, azaz kiegyensúlyozottabbak voltak. A betegségből éppen felgyógyuló macska számára feltehetően lerövidíthető és talán zökkenőmentesebbé is tehető a lábadozás időszaka, akár kórházi körülmények között, akár otthon gyógyul. A FELIWAY CLASSIC Sprayvel befújt szállítódobozban utazó macskák szignifikánsan kevesebbet nyávogtak és ritkábban piszkítottak be, amely arra utal, hogy kevésbé viselte meg őket a változás.

A többmacskás háztartások gazdag tárházát nyújtják a macskaegyéniségek érdekeinek ütközéséből és gyakran a túlzsúfoltságból eredő viselkedészavaroknak, illetve a tulajdonos számára nehezen vagy egyáltalán nem tolerálható viselkedésmintázatoknak. Kiváló eredményeket értek el a többmacskás háztartások olyan problémáinak megoldásában, mint a vizeletspriccelés, az újonnan érkezett egyedek beilleszkedése és az antiszociális viselkedés legyőzése.

Egyre több betegségről vélik úgy a szakemberek, hogy összefüggésbe hozhatók a stresszel, a macska szorongásával. Jó példa erre számos vakaródzással és szőrhiánnyal járó bőrprobléma, mással nem magyarázható elhízás vagy éppen fogyás, valamint az ún. idiopathicus cystitis (ismeretlen oktanú húgyhólyag-gyulladás).

Ez utóbbi hallatán az érintett macskák tulajdonosai valószínűleg elgyötörten felsóhajtanak. Ez a folyton visszatérő elváltozás váratlanul jelentkezik,
rendszerint véres vizelet ürítésével. A vizsgálatok eredménye gyakran negatív, innen a kórkép jelzője: ismeretlen oktanú. Az utóbbi években több publikáció is napvilágot látott, amelyben a FELIWAY CLASSIC Párologtató sikerének hátterében pont a macska szorongásának csökkenését vélik a szakemberek.

Az alkalmazás hossza a panasz jellegétől függ, így ez ügyben fordulj állatorvosodhoz! Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a kiváltó ok egyszeri, úgy a megoldás is egyszeri, azaz egy hónapon át tartó. Például egy lakásfelújítást követően az egy hónap elég arra, hogy a cica megszokja a megváltozott körülményeket. Ellenben, egy többmacskás háztartásban szinte állandó konfliktushelyzet is uralkodhat, amely szükségessé teheti akár a folyamatos alkalmazást is.

 

Feliway-Classic-Product-Group_HU_tiny

A FELIWAY hatóanyaga, a szintetikus F3-frakció szigorúan fajspecifikus, tehát a macskákon kívül más állatra vagy az emberre nincs semmilyen hatással, használata teljesen aggálymentes az emberek által is használt helyiségekben. A macskák viselkedéséről és viselkedészavarairól, valamint a termékről bővebben is olvashatsz a www.feliway.hu oldalon.

2016. november 2.

Kapcsolódó termékek

További termékek