Mit tehetek idősödő kutyámért?

Az emberekhez hasonlóan az idős kutyák is különleges bánásmódot és figyelmet érdemelnek, ezért összegyűjtöttünk neked néhány hasznos tanácsot, hogy korosodó kutyád életét még szebbé tehesd.

Ismerd fel a jeleket! Az öregedés folyamata az emberek és a kutyák esetében egészen hasonlóan zajlik, ugyanakkor a tünetek egyedenként eltérően, különböző korban is jelentkezhetnek. A legkönnyebben felfedezhető külső jelek közé tartozik az őszülés és a szőrszálak elvékonyodása, a fogazat állapotának romlása és az izomzat sorvadása. Az ízületi fájdalmak következtében kedvenceink mozgásigénye megváltozik, kevesebb sétára és több pihenésre van szükségük. Érzékszerveik is tompulnak: a látásuk gyengül, és a hallásuk sem lesz már a régi. Az idegsejtek számának csökkenésével a reakcióidő is nő, és nem ritka az úgynevezett kognitív diszfunkció szindróma sem, melynek tünetei hasonlítanak az emberi Alzheimer kórra. Járhat tájékozódási zavarral, az ürítési vagy társas viselkedési szokások megváltozásával és az emlékezet romlásával. A kor előrehaladtával a kiegyensúlyozott, nyugodt életmód egyre lényegesebbé válik.

Mit tehetek idősödő kutyámért?

A korosodó kutyáknál a megfelelő étrend kialakítása létfontosságú. Kedvenceink egyre válogatósabbá válhatnak, viszont ügyelnünk kell arra, hogy minél könnyebben emészthető táplálékhoz jussanak. Ennek érdekében kereshetünk kifejezetten idős kutyák számára készült tápokat. Ismert szervi elváltozás, pl. máj- vagy vesebetegség esetén az állatorvossal egyeztetett diétára van szükség. Figyelj oda, hogy kutyád ne hízzon el, és gondoskodj elegendő vízmennyiségről is, itató- és etetőtálja pedig legyen könnyen megközelíthető!

A mozgás idős korban is elengedhetetlen, ezért tegyél kutyáddal minél többször rövid sétákat, vagy ösztönözöd mozgásra egy kis játékkal! Ha jól esik neki, akár finoman meg is masszírozhatod izmait. A hajlékonyság csökkenésével kedvenceink egyre kevesebbszer tisztogatják magukat, ezért rendszeresen fésüld át szőrét, vagy fürdesd meg, ha van rá lehetőséged! Sok idős kutya nem képes hatékonyan távol tartani magától a legyeket, ezért gondoskodj a megfelelő védelemről! A szőrzet mellett kiemelten fontos a száj higiéniája. Ennek érdekében évente nézesd meg állatorvosoddal, és szükség esetén kérj kezelést! Az elrágható fogápoló rudak és csontok jó szolgálatot tehetnek, de figyelj oda, mert jelentős energiatartalmuk lehet!

A szellemi frissesség fenntartásáért te is sokat tehetsz! Foglalkozz, játssz kutyáddal amennyit csak tudsz, hiszen az ingergazdag környezet jótékony hatással van kedvencedre, de semmiképp se erőltess olyat, amihez nincs kedve! Egy új társ is sokat jelenthet kutyádnak; persze erre nem mindig van lehetőség. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés azonban nélkülözhetetlen, így megelőzheted az időskori betegségeket, problémákat.

A korosodó kutyák kétségkívül sok türelmet és megértést igényelnek ugyanakkor a rengeteg szeretetért cserébe megérdemlik a törődést, ami további boldog pillanatokat biztosíthat együtt.

2018. október 1.