Vajon mit jelent a macskák nyávogása?

Mint cicagazdi, biztos téged is foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mit akar mondani neked a macskád, amikor nyávog hozzád. Szőrös kis barátod minden bizonnyal a figyelmedet akarja felhívni egy-egy elejtett „miau”-val, de nem lehetsz biztos abban, hogy pontosan mit is szeretne tőled. Ha meg akarod érteni a macskád nyávogásának miértjét, akkor az alábbi hat lehetőség között biztosan megtalálod a jó választ.

1. „(Mi)Áu! Ez nagyon fáj!”

A macskák általában szeretik elrejteni a világ elől, ha valami sérülésük, betegségük van, ezért képzelheted, hogy milyen kétségbeesés kell ahhoz, hogy a kedvenced nyávogva a segítségedet kérje. Ha folyamatos nyávogást hallasz, vagy hirtelen sokkal többet, mint a megszokott, akkor siess cicád segítségére, mert valószínűleg állatorvosi ellátásra szorul!

2. „Hol a kaja?”

A legtöbben erre gyanakszunk, ha cicánk nyávogását halljuk, és talán tényleg ez a legáltalánosabb jelentése a „miáu”-nak. Kellemetlen lehet azonban, ha az éjszaka közepén vagy korán hajnalban kapod az ébresztőt, ezért érdemes beszerezned egy automata etetőt vagy készíthetsz otthon trükkös macskaetetőt is. Előbbi a megszokott időpontokban adagolja az eledelt (akár éjjel is), míg a játékos etetők lényege általában az, hogy a cicának egy ideig ügyeskedni kell, hogy megszerezze a falatot, ezért többször és hosszabb ideig tart a lakomázás.

3. „Úgy unatkozom…”

Ha az ember unatkozik, akkor felhívja a barátait, hogy együtt üssék el az időt. Ugyanez figyelhető meg a macskáknál, akik sokszor nyávogással próbálják meg felhívni a gazdi figyelmét arra, hogy szórakozásra van szükségük. Ha nem játszol eleget a macskáddal, akkor könnyen előfordulhat, hogy az a gyakori nyávogás oka. A játék fontosságáról ebben a cikkben olvashatsz többet.

20180610_enkedvencem_macska_nyávogás_cikk_tiny

4. „Khm… ez most egy kicsit zavar!”

A macskákról nem túlzás kijelenti, hogy a szokások rabjai. A napirend, a napi ritmus rendkívül fontos nekik, és bármi, ami ebből kizökkenti őket, szorongást, kényelmetlen érzetet kelt bennük. Legyen az egy új bútor, egy kisbaba a családban, egy új lakás vagy vendégek. Ezek miatt is fontos egy nyugodt hely, ahová kedvenced mindig elvonulhat, és sokat segíthet a FELIWAY CLASSIC Párologtató is, mely olyan kizárólag macskák számára érzékelhető üzeneteket (feromonokat) bocsát ki, mely biztonságérzetet kelt a macskádban. A nyávogás és a testbeszéd mellett egyébként ezek az üzenetek határozzák meg legjobban a macskák kommunikációját, hiszen egymásnak és önmaguknak is hasonló feromonokkal üzennek.

5. „Magányos macska ismerkedne…”

A tavasz beálltát követően gyakran hallatják a macskák a hangjukat, hiszen ilyenkor feléled bennük az ösztön, amely „ismerkedésre” sarkallja őket. A nőstények félreérthetetlen nyávogására a kandúroknak is megvan a maguk válasza. A zajongás a nyitott ablaknál egyrészt zavaró tud lenni, másrészt a sok kismacska születése is komoly gondokat okoz, ezért az ivartalanítás egyáltalán nem elvetendő ötlet, ráadásul számos előnnyel jár, és a felelős állattartáshoz is hozzátartozik.

6. „Sziamiau”

Néha a nyávogás csupán köszönés és semmi más. A cicád ilyenkor üdvözöl, beköszön, tudni akarja „mi újság” veled. Biztosan boldog lesz, ha visszaköszönsz neki!

A macskák nyávogása tehát többféle üzenetet is hordozhat, ezért mindig biztosítsd kedvenced a figyelmedről, és ha igazán biztosra akarsz menni, akkor tanulmányozd a macskák testbeszédét is! Itt egy kis segítség hozzá!

Szerinted a te cicád mit akar legtöbbször mondani neked, amikor nyávog hozzád? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, itt!

2018. június 19.

Kapcsolódó termékek

További termékek