Tanulj meg olvasni cicád testbeszédéből!

Főleg a kutyához szokott embereknél, de a cicagazdiknál is gyakran előfordul, hogy a macskák által küldött jeleket teljesen félreértelmezik, így téves következtetést vonnak le kedvencük viselkedésének okáról. A cicák nem csak nyávogással, hanem különböző gesztusokkal is kommunikálnak, szóval hasznos, ha értelmezni is tudod őket.

Kezdjük a végén, tehát a farokkal. Az egyensúlyért felelős testrészt nemcsak a mozgás közben, de a kommunikáció során is fontos szerepet játszik, hiszen a különböző tartásoknak megvan a maguk jelentése. Ha a cicád a farkát csóválja, valószínűleg izgatott vagy feszült, például egy potenciális préda közelsége miatt. Az intenzívebb mozgatás az elégedetlenség jele, melyet valamilyen frusztráló inger vált ki. Ha az inger sokáig fennáll, akkor macskád minden bizonnyal a támadást vagy a menekülést fontolgatja. A felfelé ágaskodó farok a boldogság és a bizalom jele, mellyel leggyakrabban a gazdi vagy egy ismerős macska viszontlátásának örömét fejezi ki kedvenced. A félig magasan tartott farok visszafogott jókedvre, a teljesen leengedett pedig akár boldogtalanságra is utalhat.

Amikor macskád felborzolja a szőrét a hátán és a farkán, valamint kissé domborított testhelyzetet vesz fel, valószínűleg megijedt valamitől. Ha eközben a fülét is hátralapítja, akkor vagy támadni, vagy menekülni készül. Az undor kifejezésére több gesztust is használnak. Hogyha kedvenced felemeli mancsát, majd lerázza, akkor valami olyanba léphetett, amitől kifejezetten irtózik. A fejrázás és a többszöri tüsszögés általában valamilyen irritáló szagra vagy ízre utal.

Megfigyelhetted, hogy a cicák gyakran összeérintik az orrukat, ami természetesen nem azt jelenti, hogy megorroltak egymásra. Ez a gesztus a macskáknál a baráti üdvözlést fejez ki, mely gyakran a pofájuk és oldaluk összedörgölésében csúcsosodik ki. Ha kedvenced a lábadhoz dörgöli magát, azt az előbbihez hasonlóan üdvözlés céljából teszi, de az is lehet, hogy csak egyszerűen éhes, és valamilyen finom falatra vágyik. A dörgölőzés azonban nem csak egy gesztus, hiszen a macskák a pofatájéki mirigyek feromonjaival jelölik meg a területüket is.

20160506_enkedvencem_testbeszed_cikk

Az összetartozás és a törődés jeleként a cicák egymás bundáját tisztítják, de ha kedvenced nyalogatja a tenyered, az szintén az előbbiekre utal. A pihenés előtti dagasztás egy ösztönös jelenség, mely a kölyökkorukból, a szoptatás idejéről maradt vissza. A dagasztó mozdulattal a kiscicák anyukájuk emlőit ingerlik a nagyobb tejmennyiség érdekében, ám felnőtt korban ez dorombolással kiegészülve elégedettséget jelent. Amikor kedvenced mellkasát és hasát felfedve fekszik, bizonyára jól érzi magát, ám ha oldalára dől az a behódolást, illetve a további törődéstől való eltekintést fejezi ki. A lassú pislogás a bizalom vagy a szeretet jele, melyet gyakran megfigyelhetsz, ha cicádra szegezed tekinteted, és ezt ő is észreveszi.

Ahogy a fentiek is bizonyítják, a cicák rendkívül változatosan tudatják velünk aktuális kedélyállapotukat vagy igényeiket. Ha odafigyelsz a különböző gesztusokra, akkor még elmélyültebbé teheted a kapcsolatod a kedvenceddel.

2018. november 7.