Tényleg le lehet fordítani a cicák nyávogását a mi nyelvünkre?

Több olyan kutatás is zajlik, amely arra irányul, hogy világosabban megérthessük kedvenceink mondanivalóját. Egy amerikai cég például azon dolgozik, hogy a segítőkutyák egy különleges hám segítségével egyértelműbben jelezhessék a járókelők számára, ha a gazdijuk bajba jutott. Egy másik cég pedig olyan alkalmazást fejlesztett a cicások számára, amely képes lefordítani kedvenceik nyávogását. Lássuk, hogyan működik az applikáció!

MeowTalk alkalmazás

A Google Play-en és az App Store-on is elérhető az az alkalmazás, amely azt ígéri, hogy lefordítja nekünk a cicánk nyávogását, így könnyebben megérthetjük, hogy kedvencünk mit is szeretne mondani nekünk. A program kilenc alapvető üzenetet különböztet meg, amelyek a cicák legáltalánosabb szándékait jelzik: 

  • Boldogság, elégedettség
  • Védekezés
  • Düh
  • Támadás
  • Anyai hívás
  • Társkeresés
  • Fájdalom
  • Nyugalom
  • Vadászat

Az applikáció figyelembe veszi azt is, hogy a cicáknak egyedenként eltérő hangadásai lehetnek megegyező jelentéssel, ezért lehetőségünk van arra is, hogy mi magunk adjuk meg a programban rögzített nyávogás jelentését a saját megfigyeléseink alapján.

A felhasználói visszajelzések szerint az alkalmazásnak vannak hiányosságai, de a gazdik által rögzített nyávogások és jelentéseik meghatározása által az adatbázis folyamatosan bővül, így egyre pontosabb képet kaphatunk kedvenceink szándékáról. 

Inkább ismerd meg te magad a cicád nyelvét!

A MeowTalk app jó móka lehet, de semmiképpen sem helyettesíti a cicák kommunikációjának teljes körű ismeretét, mivel annak összetettsége jóval túlmutat a nyávogáson. Való igaz, hogy kedvenceink főként nekünk címzik a nyávogásukat, ám a különböző hangadások jelentése egy kis odafigyeléssel applikációk nélkül is jól felismerhető! Ezen kívül a nyávogás a macskák kommunikációjának csak kisebb részét teszi ki. Sokkal fontosabb szerepet kap a testbeszéd, amelyről itt olvashatsz, illetve szőrös kis barátaink egy ennél is rafináltabb és nehezebben értelmezhető eszközt is alkalmaznak, ez pedig nem más, mint a feromonokkal való információközlés.

A cicák feromonhasználata és a hozzá köthető viselkedési minták megértése sok gazdi esetében elmarad, pedig az együttélés szempontjából kulcsfontosságú lenne. Ha szeretnél bővebben olvasni a témában, akkor érdemes ellátogatnod a Feliway Blogra, ha pedig szeretnél értesülni a friss bejegyzésekről, akkor iratkozz fel rá!

Forrás: play.google.com / feliway.hu
2021. április 6.