Így fognak beszélni hozzánk a kutyák?

Kutyagazdiként biztos te is gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha kedvenced egyszer csak emberi nyelven szólna hozzád, és onnantól kezdve mindent megbeszélhetnétek egymással. Habár egyes kutatók szerint ez a jövőben akár meg is valósulhat, jelenleg csak a technológia segítségével önthetjük szavak formájába a kutyák közlendőjét, erre viszont főként a segítőkutyák gazdijainak van szüksége, ezért a jelenleg is folyó kutatások erre irányulnak. Lássuk hol tart az egyik ilyen fejlesztés.

Egy jó gazdi szavak nélkül is érti a kedvencét, de képzeljünk el egy olyan helyzetet, amelyben egy bajba jutott ember kutyája próbál segítséget kérni egy számára teljesen idegen járókelőtől. Ha a járókelő megijed a kutyától, vagy félreértelmezi a szándékát, az akár a segítségre szoruló gazdi életébe is kerülhet, ezért a kutya részéről sokkal egyértelműbb kommunikációra lenne szükség. Mivel a kutyák hangképző szerve teljesen máshogy fejlődött, mint a miénk, ezért jelenleg csak a technológia nyújthat segítséget ebben.

Az atlantai székhelyű Georgia Technológiai Intézet az egyik központja azoknak a kutatásoknak, amelyeknek célja az emberek és a kutyák közötti kommunikáció elősegítése. Az ő céljuk elsősorban az, hogy a segítőkutyák mondanivalóját emberi nyelvre fordítsák, ezért a FIDO program keretein belül többféle megoldással is próbálkoznak. Az egyik ilyen egy különleges hám, amelyen érzékelőket helyeztek el. Az érzékelők a kutya orrának érintésére lépnek működésbe, és különböző üzeneteket játszanak le. Az egyik ilyen például arra szolgál, hogy a kutya egyszerűbben kérhessen segítséget idegenektől: „A gazdimnak segítségre van szüksége! Kövess engem!”. A női vagy férfi hangon lejátszott üzeneteket a betanított kutya mindig megismétli, hiszen a kutatóknak az a tapasztalata, hogy az emberek első reakciója egy különleges hámmal felszerelt „beszélő kutyával”  való találkozáskor leginkább meglepett visszahőkölés, mintsem azonnali segítségnyújtás. Ha kíváncsi vagy, hogy működik a különleges hám, és szeretnél megismerni egy igen okos border collie-t, akkor mindenképp nézd meg ezt a videót:

2020. december 23.