Tartsd távol a betolakodókat!

A kertes házak állandó hívatlan vendégei a környéken élő idegen macskák, akik nagy felfordulást tudnak okozni a kerti bútoroknál, a virágágyásokban vagy a teraszon. Bármennyire is szereted a cicákat, ha sokat foglalkozol azzal, hogy szép legyen a kert, biztosan szükséged lesz néhány kíméletes megoldásra, mellyel távol tarthatod a környék macskáit.

20170823_enkedvencem_távoltartás_cikkJóval nehezebb a dolgod, ha te magad is tartasz cicát, ugyanis a szomszédból érkező macskák távol tartására létező praktikák egy része kedvenced számára is ijesztő lehet, vagy korlátozhatja a szabad mozgásban. Ha azonban észreveszi, hogy az éjszakára kitett vacsora egy része nem tűnik el szőrén-szálán, akkor bizonyára hozzászokik majd a „macskariasztókhoz”. Arról nem is beszélve, hogy a virágaid és a kinti tárgyak sem szenvednek kárt. Fontos szempont azonban, hogy ne veszélyeztesd az idegen macskák testi épségét, ezért óvatosan kell eljárnod.

Az egyik módszer a bejutás megakadályozása, melyre akkor van lehetőséged, ha a ház körbe van kerítve, és nincs a szomszédban olyan háztető, melyről az ügyes akrobaták átugorhatnak hozzád. A kerítés tetején való átmászás megnehezítésére vagy ellehetetlenítésére, kifeszíthetsz damilt vagy drótot a kerítés fölé, ám ezek sérüléseket okozhatnak a cicáknak, ezért természetesen létezik már olyan megoldás is, mely sokkal biztonságosabb. A lényege, hogy a kerítés tetejére helyezett, tengelyen forgó hengerekről az éppen felmászó macskák ne tudjanak elrugaszkodni, és megkapaszkodni se tudjanak rajtuk. Jó megoldás lehet továbbá a szúrós növényzet telepítése is. Ezek a módszerek azonban csökkenthetik a te cicád mozgásterét, amire egy különleges macskaajtó lehet a megoldás.

Ha a fentiek a ház adottságai miatt nem lehetségesek, még van lehetőséged arra, hogy elijeszd a már betévedt macskákat. Hatásos lehet, ha automatikus, akár mozgásérzékelővel ellátott locsolókat helyezel ki. A hirtelen felspriccelő vízoszlopok menekülésre késztethetik a betolakodókat, ám ahogy korább is megírtuk, nem mindegyik cica fél a víztől, ráadásul elképzelhető, hogy a te macskád éppen, hogy ki nem állhatja, ezért vagy kiskorától hozzászoktatod az öntözőhöz, vagy kénytelen leszel más eszközhöz nyúlni. Például tarthatsz kutyát is, hiszen a területüket védelmező ebeknél aligha találsz aktívabb macskariasztót, de figyelembe kell venni, hogy a két háziállatnak is össze kell szoknia.

Maga a kert is lehet a „fegyvered”, hiszen a hívatlan cicák dolgukat végezni járnak a szép növények közé, ezért biztosíts minél kevesebb vonzó területet sűrűbb ültetéssel, tüskés növényekkel, a szabadon hagyott, földes részeken pedig szúrós tárgyakkal! Ha már úgyis ültetsz, válassz olyan növényt, melyet nem kedvelnek a macskák! Ilyen például a levendula! Semmiképp se ültess macskamentát, mert a kertedből hamar a legkedveltebb közösségi tér válhat a cicák számára, és végül, de nem utolsó sorban, ne használj mérget vagy bármilyen vegyszert, ami kárt tehet az állatokban!

 

2017. szeptember 3.