Miért félnek a macskák a víztől?

Az, hogy a macskák félnek a víztől, legalább olyan közhely, mint az, hogy tejet isznak a legszívesebben – pedig nem lenne szabad, mert sokan nem tudják megemészteni a tejcukrot. Ugyan nem minden cica tart attól, hogy vizes lesz, de a legtöbb körülöttünk élő házimacska igen, így biztos benned is felmerült a már a kérdés: mi lehet a rettegés oka?

Az egyik megközelítés egy John Bradshaw nevű biológushoz kötődik, aki szerint a macskák víztől való rettegése nem pusztán a szőrzetük nedvességéből származó kényelmetlenségekből és a hideg érzetből fakad, hanem a házimacskák ősének, az arab vadmacskának életkörülményeiből is. Mivel az arab területeken élő macskafajta az éghajlati sajátosságok miatt nem túl gyakran találkozott tavakkal, folyókkal, ezért a későbbi leszármazottaiban sem alakult ki a vízhez való ragaszkodás, a vízben való játék, hűsölés.

Egy másik elmélet is éghajlati tényezőkkel magyarázza a macskák víztől való félelmét, ám egy kicsit távolabbi rokonokból, a nagymacskákból indul ki, akik sokkal szívesebben pancsolnak tavakban, pocsolyákban, mint a házimacskák. Legalábbis azok, akik melegebb vidékeken élnek, hiszen a testüket meg kell védeniük a nagy forróságtól. Ilyen állat például az oroszlán, a tigris vagy a jaguár. Ezzel szemben a hidegebb éghajlaton honos macskafajok, mint a hópárduc vagy a puma, szinte egyáltalán nem érintkeznek vízzel, hiszen a nedves szőrzet jóval kevésbé véd a hideg ellen. Az elmélet szerint, tehát az általunk ismert házimacskák azért ódzkodnak a víztől, mert az év döntő részében nincs szükségük arra, hogy a forróság ellen testük benedvesítésével védekezzenek, a hideg hónapokban pedig kifejezetten hátrányt jelent a nedves szőrzet. Vannak persze kivételek is. A Törökország területén található Van-tó környékén élő macskák például kifejezetten szeretnek úszkálni, sőt még a víz alá is lemerülnek, de közismert vízkedvelő a török angóra, a manx, illetve az abesszin fajta is.

Összességében a cicák tehát nem rajonganak a vízért, amit te is megtapasztalhattál, ha megpróbáltad megfürdetni kedvencedet. A víztől való félelem elkerülhető, ha kölyökkorától hozzászoktatjuk a macskát a nedvességhez, de szerencsére akkor sincs baj, ha ez nálatok elmaradt. Különböző bőrbetegségek, elváltozások vagy egyszerűen csak az egészség fenntartásának érdekében gyakran elkerülhetetlen a szőrzet és a bőr megtisztítása, melyre a DOUXO® Care Hab nyújt kényelmes megoldást, hiszen cicád megúszhatja a vízzel való érintkezést, te pedig a fájdalmas karmolásokat. A készítményről itt olvashatsz többet, az alábbi videóban pedig olyan cicákat láthatsz, akik nem hogy viszolyognak a víztől, de vidáman úszkálnak benne:

2018. augusztus 1.

Kapcsolódó termékek

További termékek