Lehet, hogy a kutyák mégsem intelligensebbek a macskáknál?

Az általános közvélekedés szerint a kutyák intelligensebbek, mint a macskák, ám japán kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy helytálló-e a feltételezés. Az nem újdonság, hogy a kutyák képesek megérteni az emberi beszédet és a hangsúlyt is, de a macskák intelligenciájának vizsgálatával eddig kevesen foglalkoztak. Lássuk a japán kutatás eredményeit.

Ha a macskákat egy országhoz kellene kötni, akkor biztos Japán lenne az az ország, hiszen sehol sem szeretik és tisztelik annyira a cicákat, mint a szigetországban. Ezt az is alátámasztja, hogy egy vasútállomás főnökének egy macskát neveztek ki, vagy hogy a cicák szemszögéből fotózott utcaképet hoztak létre, illetve hogy létezik  Japánban egy különleges, macskák uralta sziget. Természetes tehát, hogy az is japán kutatóknak jutott eszébe először, hogy összemérjék a kutyák és a macskák memóriájának kapacitását. A Kiotói Egyetem egyik kutatója, Takagi Szaho szerint az ebekhez hasonlóan a macskák is képesek felidézni élményeiket, így valószínűleg hozzánk és a kutyákhoz hasonlóan epizodikus emlékezetük van.

Ahhoz hogy erre a következtetésre jusson, egy hosszabb kísérletsorozatot kellett elvégezni munkatársaival. Negyvenkilenc házimacskát vontak be a kutatásba, akiknek negyedóra elteltével kellett felidézniük, hogy melyik tálból ettek már korábban, illetve hogy melyikből nem. Mivel ez sikerült nekik, a kutatók arra jutottak, hogy a cicáknak is epizodikus emlékezetük van, akárcsak a kutyáknak vagy nekünk. A tudósok szerint egyébként negyedóránál jóval hosszabb ideig is képesek eltárolni ezeket az információkat. További vizsgálatokkal azt is kiderítették, hogy a kutyákhoz hasonlóan a cicák is reagálnak az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és az érzelmekre is. A kutatásnak köszönhetően összetettebb képet alkothatunk a macskák intelligenciájáról, és reméljük, hogy a jövőben még több hasonló tudományos eredményről számolhatunk be, melyek segítik az ember és a macska kapcsolatának fejlődését.

20170219_enkedvencem_macska_memoria_cikk

2017. február 24.