Vajon a kutyák értik az emberi beszédet?

Arról, hogy a kutyák értik-e, hogy mit mondunk nekik, sok városi legenda kering. Egyesek szerint a szavak jelentését is felfogják, mások azt állítják, hogy kedvenceink nem az adott szó jelentéséből, hanem a hanglejtésünkből következtetik ki, hogy mit szeretnénk tőlük. A vita végére magyar kutatók tettek pontot, akik különböző vizsgálatok során kiderítették, hogy a négylábúak bizonyos szavainkat is képesek dekódolni, és a hozzá társított hangsúlyt is képesek párosítani a mondandónkkal.

Az ELTE Etológiai Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai egy igen érdekes kísérletben vizsgálták meg, hogy a kutyák agya milyen módon dolgozza fel az emberi beszédet, eredményeiket pedig a neves Science folyóirat is közölte. A kutatás során fMRI berendezést használtak, mely teljesen fájdalommentes módszer az ebek agyának feltérképezésére. A vizsgálat során a fMRI-be fektetett kutyák a trénerük beszédét hallgatták, miközben a tudósok a különböző agyi aktivitásokat figyelték meg. Dicsérő szavakat játszottak le nekik elismerő, illetve semleges hangsúllyal. Ezt követően a kutyák számukra jelentéssel nem bíró szavakat (például kötőszavakat) hallgattak a fent említett, kétféle hangsúllyal. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy mely agyterületük lép működésbe, amikor a szavak jelentését kell megállapítaniuk, és melyik aktivizálódik, amikor a hangsúlyok között kell különbséget tenniük

A kísérlet végére kiderült, hogy kedvenceink bizonyos szavak jelentését is megértik, de az sem mindegy, hogy hogyan mondjuk ki az adott szavakat. Ez azért lehetséges, mert agyi működésük a beszéd megértésében teljesen hasonló az emberekéhez. A szavak jelentésének feldolgozásáért a bal agyfélteke, míg az intonáció befogadásáért a jobb agyfélteke felelős. A kutyák tehát a két ingert kombinálva képesek az emberi beszéd jelentésének felismerésére, ami a nyelvi evolúció kutatásában rendkívül fontos eredmény. A fenti vizsgálat ugyanis bizonyítja, hogy szavak értelmezését segítő idegi mechanizmusok már jóval korábban kialakultak, mint gondolták. A kutyáknál ez a fejlődés a beszédingerekben gazdag környezetnek köszönhető, így mára evolúciós szinten ott tartanak, mint az ember a beszéd kialakulása előtt. Tehát szívesen megértenék, hogy mit gondol a másik, és ők is szívesen kifejeznék a gondolataikat, de a nyelvi eszközeik még nincsenek meg erre. Lehetséges, hogy pár ezer év múlva már beszélgetni is fogunk kutyáinkkal?

Ha még jobban érdekel a téma, nézd meg az alábbi videót, melyben a magyar tudósok magyarázzák el a kutatásuk módszereit és lényegét:

2016. október 21.