Íme a cicák egyik legérdekesebb érzékszerve!

A macskák a testfelépítésük és különböző tulajdonságaik alapján valóságos természeti csodának számítanak. Elég csak arra gondolni, hogy hogyan oldják meg azt, hogy az esetek többségében a talpukra essenek. De ezen kívül még számos képességüket kiemelhetnénk. Az alábbiakban azonban kifejezetten egy testrészükre koncentrálunk: a fülükre.

A fül elsődleges funkciója, hogy érzékelje a környezet zajait. Ez a ragadozóknál a vadászat során is kulcsfontosságú, a macskákról pedig tudjuk, hogy kiváló vadászok. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a fülük akár 100.000 Hz-ig is képes érzékelni a hangokat, míg egy ember maximum 20.000 Hz körüli magasságú hangokat hall meg. Habár intelligenciában nem, de a hallás terén a cicák mindenképp lekörözik a kutyákat, akiknél az érzékelhető hangok felső határa „csupán” 50.000 Hz körül mozog. Nem csoda tehát, hogy a cicád rögtön ott terem, ha hozzáérsz a kaja csomagolásához… 

A halláson kívül a cicák füle más funkciókat is betölt, amelyek legalább annyira lényegesek, mint a hangok érzékelése. Fontos szerep jut a fülekben található különleges szervnek az egyensúlyozásban, amiben a cicák szintén kiemelkedően teljesítenek. Emellett a hőháztartásban, és a cicák közötti kommunikáció során is meghatározóak a hallószerveik, amelyek mozgatásában egyébként 32 izom vesz részt. A macskák fülének helyzete számunkra is sokat elárul az aktuális érzelmi állapotukról. Ha hegyezik a fülüket, felfigyeltek valamire, vagy játékos hangulatban vannak, viszont ha hátralapítják, jobb, ha óvakodunk tőlük, mert az a harcias kedv, vagy az idegesség jele lehet!

A cicák füle ezeken kívül egy rejtélyt is tartogat a számunkra. Bizonyára te is megfigyelted már, hogy a cicád füleinek külső oldalán van egy zsebszerű „redő”, amelynek a szerepét még a tudósok sem fejtették meg, de elméletek természetesen léteznek. Az egyik szerint a „zsebecske” a magasabb frekvenciájú hangok érzékelésében játszik szerepet, míg mások úgy vélik, hogy a fül hátralapítását segíti a harmonikához hasonló felépítésével.

A macskák füle tehát egy csodálatos szerv, ám pont a felépítése miatt érzékeny, és ki van téve különböző betegségeknek, mint például az igen gyakori fülrühösség. A tisztán tartása létfontosságú, ezért érdemes elolvasnod a helyes fülápolásról szóló írásunkat, itt.

Forrás: divany.hu/douxo.hu 
2020. május 21.

Kapcsolódó termékek

További termékek