Mit tehetek fülrühösség ellen?

A macskáknál igen gyakori az Otodectes cynotis atka által okozott fülbetegség, amely ráadásul rendkívül ragályos, és még a kutyákra is veszélyes. Cicád egészségének érdekében összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a betegségről és annak kezeléséről.

A fülrühösség hátterében a már említett parányi méretű atkák állnak, melyek a külső hallójáratban vernek tanyát, hogy ott a macska szöveteivel, szövetnedveivel táplálkozzanak. Tevékenységük a cicák számára szinte elviselhetetlen viszketéssel jár, ezért ha kedvenced gyakran vakarja, vagy rázza a fülét, felmerül a fülrühösség gyanúja. A betegségnek látható jelei is vannak, ugyanis a kaparás hatására sebek tűnnek fel a fülkagylóban, ám a legfeltűnőbb tünet a sötét, barnás, törmelékszerű váladék. Ha a fentiek közül bármelyik jelenséget tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz, mert ha későn veszed észre a bajt, macskád füle bakteriális és gombás fertőzések táptalajává válhat! További szövődmények közé tartozik a fülön a bőr alatti kötőszövetben kialakuló vérömleny, amely csak műtéti úton orvosolható.

Mit tehetek fülrühösség ellen? A fülrühösség kezelését jobb, ha állatorvosra bízod, hiszen a macskák füle rendkívül érzékeny, egy rossz mozdulattal pedig nagyobb bajt is okozhatsz. Az állatorvos első lépésként megvizsgálja a cica fülét, hogy megbizonyosodjon, tényleg rühösségről van-e szó. Ezt követően jól megtisztítja a fülkagylót, hiszen az atkaellenes hatóanyagok a zsíros szennyeződéseken nem jutnak át, így azok az élősködők búvóhelyéül szolgálhatnak. A fültisztítás után jöhet a kezelés. Erre a célra különleges cseppentős, vagy a macska fülébe helyezhető készítményeket alkalmaznak, melyek sérült dobhártya esetén mérgező hatásúak lehetnek, ezért is javasolt, hogy már a fültisztítást is szakember végezze el. A kúrát érdemes többször megismételni, és gondoskodni kell arról, hogy a családban élő többi állat se hordozza a betegséget, hiszen ragályossága miatt újból kialakulhat a fertőzés.

A fülrühösség tehát könnyen kezelhető, amennyiben a problémát időben észreveszed, ám ehhez rendszeresen ellenőrizni kell kedvenced fülkagylóit. Ha megtörtént a baj, irány az állatorvos és indulhat az atka-attak!

2016. április 6.