A cicák vagy a kutyák az intelligensebbek?

A cica- és a kutyagazdik előszeretettel vitatkoznak azon, hogy melyik állat képességei jobbak a másikénál, ám a lényeg inkább az, hogy a kutya és a cica tartása is nagy felelősség, de ugyanúgy sok-sok örömet okozhat. Persze a kutatók szemével már más a helyzet, hiszen ők nem az „ízlések és pofonok” szintjén közelítenek a vizsgálatuk tárgyához, hanem sokkal inkább a kézzelfogható, tudományos méréseken keresztül. Lássuk mire jutottak házi kedvenceink intelligenciáját illetően! 

Hogyan lehet mérni egy élőlény intelligenciáját?

Ha az intelligencia méréséről van szó, a legtöbbünknek az IQ-tesztek jutnak eszébe, amelyek értelemszerűen az állatoknál nem alkalmazhatók. Gondolhatnánk, hogy a legegyszerűbb mégis az, ha különböző feladatokat végeztetünk el a tesztalanyokkal, ám van ennél egy sokkal biztosabb, és általánosabb érvényű módszer. Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói is ezt a módszert alkalmazták, amely során a vizsgált állatok agykérgében található neuronok számát vették figyelembe. A neuronok száma szorosan összefügg azzal, hogy egy állat milyen mélységig képes megérteni az összefüggéseket, és az információk hatékony feldolgozásában is létfontosságú szerepe van. Az agy mérete azonban nem feltétlenül jelent nagyobb számú neuront, így például az ember jóval intelligensebb egy bálnánál vagy egy elefántnál. 

És mi a helyzet a cicák és a kutyák esetében?

A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy egy átlagos kutya agykérgében körülbelül 430 millió neuron található, míg egy cica esetében ez a szám „csak” 250 millió. A különböző kutyafajták között is volt eltérés, így a kutatás szerint a golden retriever a „legokosabb” fajta a maga 620 millió neuronjával. Ezek az eredmények szemléletesebbek, ha összevetjük őket egy átlagos ember agykérgének neuronszámával, amely tudósok szerint 16 milliárd körül mozog. Meglepő eredmény még, hogy az elefántok az 5 milliárdos neuronszámukkal majdnem olyan intelligensek, mint az ember közeli rokonai, a csimpánzok, akik 6-7 milliárd neuronnal rendelkeznek. Kiderült az is, hogy ragadozók nem feltétlenül okosabbak a növényevő zsákmányállatoknál, hiszen a már említett elefánt például jóval több neuronnal büszkélkedhet, mint az oroszlán, aki éppen hogy csak intelligensebb egy átlagos kutyánál. A két legnépszerűbb háziállat közül tehát a kutya az okosabb a tudósok szerint, de ahogy láthatjuk, a többi emlős között jóval nagyobb különbségek lehetnek. 

Gazdiként te is alá tudod támasztani a kutatás eredményét? Írd le a tapasztalataidat a macskABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, ide!

Forrás: index.hu 
2020. május 7.