Ezért esnek a talpukra a macskák!

A macskákkal kapcsolatban számos tévhit mellett, mint az, hogy hét vagy kilenc életük van, vagy az, hogy tejet kell inniuk, léteznek olyan hiedelmek is, melyek megfigyelések alapján és a tudomány által is igazoltak. Ilyen például az, hogy a macskák félnek a víztől, ami persze nem mindegyikükre igaz, vagy az, hogy kiválóan látnak a sötétben. Ezúttal arról lesz szó, hogy miért esnek szinte mindig a talpukra zuhanás után.

Biztosan te is hallottál már olyan extrém esetekről, amikor egy cica több emeletes zuhanás után, mintha mi sem történt volna, csak elsétált, vagy legfeljebb kisebb sérülésekkel átvészelte a megpróbáltatást. Felmerül a kérdés, hogy hogyan csinálta? Nos, a dolog kulcsa a cicák testfelépítésében és elképesztő idegrendszerében rejlik, ugyanis zuhanás közben olyan pozíciót képesek felvenni, mintha ejtőernyőznének. A hónaljuknál és a combjuknál található bőrredők csökkentik a zuhanás sebességét, de a megfelelő testhelyzet felvételéhez hosszabb, mintegy 12 méteres szabadesésre van szükség.

A „mutatvány” során nemcsak a hajlékony gerincoszlop játszik szerepet. A talajra való megérkezés ugyanolyan fontos, mint a zuhanás közbeni testhelyzet felvétele, ezért a macskák ízületei, melyeknek hajlítófelületei kis szöget zárnak be mind a négy végtag esetében, szintén döntő jelentőséggel bírnak. Emellett szükségük van a kiváló térérzékelésükre és kötélidegzetükre is, melynek segítségével gyorsan reagálnak a vészhelyzetben, de persze a talaj sem elhanyagolható tényező, ahová földet érnek. Mindezen képességek ellenére azt tanácsoljuk, hogy ne bízd a véletlenre cicád biztonságát, és szerelj fel védőhálót a magasan lévő ablakokhoz, erkélyekhez! Ha pedig szeretnéd látni, mi történik a macskákkal zuhanás közben, nézd meg az alábbi videót:

2017. július 21.