Ez az a 7 dolog, amit a legjobban utálnak a macskák

Miért, van olyan, amit a macskák szeretnek? – Kérdezhetne vissza szarkasztikusan egy megrögzött kutyarajongó, és némi igazság lenne is a dologban, hiszen a cicák tűrőképessége bizonyos körülményekre vonatkozóan meglehetősen alacsony. Sok minden kizökkentheti őket a nyugalmukból, ezért nehéz összeállítani egy ilyen listát, de biztosan nem fogsz ártani kedvencednek, ha távol tartod magad az alábbiaktól!

1. Bármi, ami új

A macskák híresek arról, hogy ragaszkodnak a megszokott környezetükhöz, ezért bármilyen változás megzavarhatja őket. Olyan apró dolgokról van szó, mint egy új bútor vagy új növény a lakásban, netalán a szobák átrendezése. Ami ezeknél nagyobb változás, az természetesen még nagyobb eséllyel böki a csőrüket, így új családtag, házi kedvenc vagy vendégek érkezése, költözés, esetleg utazás még feszültebbé teheti kedvenceinket, ezért nem árt figyelni a stressz jeleire. Természetesen nem alkalmazkodhatunk mindenben a cicánkhoz, ezért érdemes utánanézni, hogy mit tehetünk a nyugalom megőrzése érdekében, ha elkerülhetetlen a változás.

2. Bármi, ami tejes

Általános tévhit, hogy a macskákat tejjel kell itatni, ugyanis sok emberhez hasonlóan ők sem tudják megemészteni a tejcukrot, azaz a laktózt. Persze sokan ennek ellenére is tejes finomságokkal kényeztetik cicájukat, és bár lehet, hogy nem tapasztalnak semmi szokatlant, akkor sem érdemes esélyt adni hasmenésre, hisz az könnyen ilyen következményekkel járhat.

3. Bármi, ami ruha

Nem is túlságosan rejtik véka alá a véleményüket, amikor valamilyen cuki jelmezt próbálunk rájuk aggatni, hiszen nem tetszésüknek gyakran karmolással is hangot adnak. Ez azért van, mert nem szeretik, ha valami „lefojtja” a bundájukat, illetve egyáltalán nincs szükségük a szőrzetükön túl extra védelemre, ráadásul a mozgásban is korlátozza őket a bandita-, vagy matrózjelmez, amit mi viszont mókásnak tartunk. Inkább engedjük el az ilyen jellegű vicces fotókat kedvencünkről, hiszen így is sok mulatságos pillanatot örökíthetünk meg róla.

20180810_enkedvencem_macska_amit_utalnak_cikk_tiny_

 

4. Visszanyávogás

Sokan azt gondolják, hogy visszanyávogni egy macskának kedves tréfa, pedig szőrös kis barátaink ki nem állhatják. A nyávogást szinte kizárólag arra használják, hogy felhívják magukra a gazdijuk figyelmét, de nem várnak rá „szóbeli” választ, sokkal inkább cselekvést… Tudományos módszerekkel is vizsgálták, hogy mit jelenthet a cicák nyávogása, így mi könnyen megérthetjük a hívó szavak okát, ám a macskáknak fogalmuk sincs arról, hogy mi mit akarunk mondani nekik a nyávogásunkkal. Éppen ezért jobb, ha nem zavarjuk őket össze.

5. Farkasszemezés

Ahogy mi, úgy a macskák is kommunikálnak a szemükkel, tekintetükkel, csakhogy náluk a szemkontaktus egészen más jelentéssel bír. Ha rövid ideig kedvencünk szemébe nézünk, abból nem lehet baj, hiszen ettől még nem érzi úgy, hogy veszélyben a dominanciája, ám a hosszas szemkontaktust úgy is értelmezheti, hogy „hatalomátvételre” készülünk, és könnyen agresszívvé válhat. Ha betartjuk a szabályokat, akkor viszont barátságos pislogás és kacsintás lehet a jutalmunk, mely az abszolút komfortérzet biztos jele.

6. Fotózás

Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy egyetlen fényképet sem készíthetünk a cicánkról, csupán figyelembe kell vennünk azt, hogy kedvencünk kényelmetlenül érzi magát, ha állandóan az arcába toljuk a telefonunkat vagy megpróbáljuk az általunk kívánt pózba kényszeríteni, esetleg kisütjük a szemét a vakuzással. Különösen kegyetlen, ha játékkal próbáljuk rávenni, hogy modellt álljon a tökéletes fotóhoz, majd annak elkészülte után magára hagyjuk. Ebben az esetben legalább jutalmazzuk meg egy kis játékkal!

7. Babázás

Ha a macskák beszélni tudnának, akkor valószínűleg azt említenék a legzavaróbbnak, amikor kisbabaként tartjuk őket a karjainkban. Sok cica viszolyog attól, ha felemeljük hosszabb időre, és alig várja, hogy újra négy lábbal a földön járjon, ám ha mégse tudjuk megállni az ilyesfajta szeretgetést, akkor tegyük azt minél rövidebb ideig, minél biztosabb alátámasztással!

És a te cicád mit utál a legjobban? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: Business Insider
2018. szeptember 5.