Heveny hasmenés cicáknál

Alighanem nincs is olyan macska, aki évente legalább egyszer át ne esne egy heveny hasmenésen. Az esetek többségében az eleséggel kapcsolatos probléma áll e kellemetlen tünet hátterében, ami sokszor magától is rendeződik néhány nap alatt.

Ez különösen igaz a kijáró cicákra, akik esetében nem sok fogalma van a gazdinak arról, hogy mit eszeget távollétében. Ez azonban sovány vigasz mind a beteg, mind pedig a gazdája számára, hiszen kezelés nélkül addig is naponta akár 6-10 alkalommal is üríthet az állat. Benti cicák esetében különösen kellemetlen ez, ha a cica csak „tiszta” alomtálcát hajlandó használni, és a tisztítás megtörténtéig „alternatív” helyeken végzi a dolgát. Ilyenkor „életmentő”, de legalábbis az életet nagyban megkönnyítő lehet egy olyan készítmény, amely nemcsak gyorsan ható tüneti kezelés, de az eleséggel kapcsolatos heveny hasmenés esetén oki kezelése is egyben. Természetesen az állatorvosi vizsgálat ilyenkor sem kerülhető meg: kérd ki állatorvosod véleményét!

shutterstock_374613244

A hasmenés kezelésének célja a bélnyálkahártya védelme, a káros anyagok megkötése és eltávolítása, a hasmenéssel elvesztett folyadék, ionok és energia pótlása, a hasznos bélflóra egyensúlyának helyreállítása, illetve amennyiben oki kezelés lehetséges és szükséges, a megfelelő készítmények alkalmazása.

A bélnyálkahártya-bevonók alkalmazásának célja a bélnyálkahártya védelme, és a felületét bevonó mucinréteg helyreállítása. Erre a célra alkalmas hatóanyag a montmorillonit és a kaolin. A készítmények közötti különbségeket példázza, hogy a montmorillonit bevonóképessége négyszerese a kaolinénak.

Az adszorbensek szelektíven megkötik a szervezet számára káros anyagokat, pl. a toxinokat, baktériumokat, vírusokat, így azok nem képesek felszívódni a bél üregéből és kárt okozni a szervezetben. Az egyes adszorbensek között nagy különbség van, pl. a montmorillonit 15-ször több káros anyag megkötésére képes, mint a kaolin. Figyelem! Egyéb gyógyszer, pl. antibiotikum egyidejű adagolása esetén célszerű 3-4 órát várni, hogy az adszorbens ne köthesse meg a „hasznos” hatóanyagot.

A szervezet egészsége szempontjából elengedhetetlen a kiegyensúlyozott bélflóra. Hasmenés esetén jó hatású a probiotikumok vagy prebiotikumok adagolása. A probiotikumok a normál bélflórát alkotó bélbaktériumokat tartalmaznak.  A prebiotikumok, pl. a frukto-oligoszacharidok a gazdaszervezet számára emészthetetlen összetevők, amelyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélflóra számára, ezáltal támogatják szaporodásukat, továbbá képesek bizonyos határok között visszaszorítani a kórokozó fajok megtelepedését és növekedését.

shutterstock_145844780

A hasmenéssel folyadékot, ionokat és energiát veszít a szervezet. Enyhébb esetben megfelelő a szájon át adott kiegészítés, súlyosabb esetben parenterális, azaz az emésztőtraktust megkerülő, praktikusan intravénásan adott kiegészítés is szükséges.

A kutyákkal ellentétben a macskák esetében nagyon óvatosan kell kezelni a diéta fogalmát. A túlsúlyos vagy elhízott macska akár életveszélyes állapotba is kerülhet, ha nem kap enni! Éhezéskor a szervezet a zsírraktárakból mobilizált zsírok májban történő bontásával próbál energiához jutni. A macska esetében azonban ilyenkor annyi történik, hogy a zsírok a májba kerülve lerakódnak és májelzsírosodást (májlipidosist) idéznek elő, amely akár a cica elhullását is okozhatja. Ezért minden esetben kérdezd állatorvosodat! Az állatorvosoddal egyeztetett diéta ideje alatt kerülni kell minden egyéb eleséget, beleértve a jutalomfalatokat is.

Legmegfelelőbbek a kifejezetten gyomor-bélbetegek számára kifejlesztett gyári tápok, konzervek. Amennyiben kedvenced vemhes, szoptat, cukorbeteg vagy bármi más ismert alapbetegsége van, azonnal kérdd ki állatorvosod véleményét, ne kísérletezz otthon!

A hasmenés tehát egy olyan tünet, amely önmagában nem árul el sokat az előidéző okokról, következésképp a betegség kórjóslatáról és kimeneteléről sem. Kedvenced és saját egészséged érdekében minden esetben fordulj állatorvosodhoz!

2019. június 7.

Kapcsolódó termékek

További termékek