Cicák az iskolában

A macskák terápiás célú alkalmazásával már korábban is foglalkoztunk. Oscar, a különleges jós cica például egy amerikai idősek otthonában nyújt kellemes társaságot a bent lakóknak, de a macskák nemcsak az embereken segíthetnek, hiszen ott van ez a hálás cica, aki egy vak kutyának könnyíti meg a tájékozódást a mindennapokban. A véletlennek köszönhetően immár egy török iskola tanulói és tanárai is megtapasztalhatták a négylábú kis kedvencek jótékony hatásait…

20180310_enkedvencem_macska_iskola_cikk

Forrás: hurriyetdailynews.com

A hivatalos intézményekben általában nem elfogadott, hogy egy négylábú járkáljon fel-alá, de persze vannak kivételek. A brit miniszterelnökségen és a jordániai brit nagykövetségen is munkálkodik egy-egy főegerész, aki az épületben tanyázó rágcsálók állományát hivatott megritkítani, de ha ellátogatunk a szentpétervári Téli Palotába, ott is találkozhatunk cicákkal, akik hasonló szerepkört töltenek be az intézmény életében. A törökországi Izmirben található általános iskola diákjai és tanárai azonban jócskán meglepődhettek, amikor januárban váratlanul beállított az udvarra egy vörös bundájú macska, aki rögtön össze is barátkozott a nebulókkal, és azóta nem is tágít új barátai mellől. A Tombi névre keresztelt kis kedvenc beköltözött az egyik osztályterembe, és rendszeresen látogatja a tanórákat, aminek a gyerekek természetesen felhőtlenül örülnek.

A harmadikosok osztályfőnöke az elején azonban nem volt ennyire boldog, hiszen a betolakodóról talán joggal gondolhatta azt, hogy zavarni fogja az órák menetét azzal, hogy eltereli a diákok figyelmét a tananyagról. Idővel kiderült, hogy a félelme mégis alaptalan volt, mert Tombi nemhogy zavarja az órákat, de az osztály azóta sokkal összetartóbb lett, hiszen a macska gondozását együtt végzik, ami összekovácsolta a tanulókat, akik ráadásul Tombi megjelenése óta mindig hamarabb érkeznek az iskolába, hogy az első óra előtt még egy kicsit szeretgethessék szőrös kis pajtásukat. Az osztálycica híre hamar elterjedt Törökországban, ahol azóta már mozgalom is szerveződött a kezdeményezés köré, miszerint minden általános iskolai osztálynak legyen egy macskája. A közösségre gyakorolt pozitív hatás mellett ugyanis a macskák gondozása felelősségre is tanítja a gyerekeket pont úgy, ahogy a szerbiai börtönben, ahol a rabok foglalkoznak menhelyi kutyákkal rehabilitációs célzattal. Elképzelhető, hogy Magyarországon is alkalmazni kellene a cicákat különböző intézményekben?

Neked mi a véleményed erről? Oszd meg velünk kommentben itt, a macskABC Facebook-oldal posztjánál!

2018. március 29.